header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Акције Фанара против Руске Цркве
Акције Фанара против Руске Цркве Штампај Е-пошта
уторак, 28 новембар 2023
         Десетог октобра у Атини је одржана међународна теолошка конференција „Теологија“. Ову манифестацију је организовао Фанар, а у њој су учествовали представници готово свих помесних Цркава, изузев Православне цркве Чешке и Словачке и Македонске православне цркве, и то, највероватније, јер прва није имала - никога [да дође], а друга се још није охладила од еуфорије након добијања аутокефалије. Ах, да! На конференцији није било ни представника РПЦ.

Колеге (https://t.me/pravblogs/899) су, лаганом руком, „крстиле“ овај догађај „Анти-Аман“. И најгоре од свега је то, што су у праву. Фанар не сече са рамена. Замислите да се ова конференција зове „Теолошко оправдање еклисиолошких заблуда РПЦ“. Ко би дошао на то? Али посветити конференцију стогодишњици једног богословског часописа и истовремено користити ову платформу за „закуцавање“ РПЦ - е то је таленат. А они су [нас] закуцали! Закуцали више пута! Јавно. Пред свима. А није имао ко да се заложи [за нас].

Све ово формира општи став и тенденцију. А паралелно са закулисним радом, овакви догађаји доносе дугорочни ефекат, услед чега неки епископ Пољске цркве, из ведра неба, почиње да критикује предстојатеља РПЦ, где то није "на [црквеном, хришћанском, људском] нивоу" чак и да је 100 пута био у праву. Потом, да надокнаде, нећаци грузијског патријарха Илије почињу да износе своје закаснело мишљење, а све се завршава таквим, - као у Молдавији, - „шетњама“ канонском територијом РПЦ, која никада раније није била спорна, а сада је постала предмет жудње за скоро половину помесних Цркава света.

Наравно, ситуацију погоршава рат Русије против Украјине [портал Антираскол се налази на територији Украјине те је разумљиво овакво изражавање о СВО]. РПЦ, хтели то или не, постала је чврсто повезана са руководством Руске Федерације, а фејкови, попут „РПЦ формира свој ПВК ['Вагнер']“, само доливају уље на ватру, јер ако је  РПЦ на страни руководства РФ, тада је, по мишљењу осуђивача, „свако оправдање - лаж“. Међутим, након завршетка рата, сви горе описани „случајеви“, обрасли новим околностима, постаће истински болно „курје око“, о чијем лечењу треба размишљати сада. Тада ће добро доћи све дипломатске вештине стечене за ово време, које ће, надамо се, помоћи у решавању многих критичних ситуација.

 

 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 28 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.