header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ватикан, у савезу са Фанаром, припрема „екуменистички искорак“ 2025. Штампај Е-пошта
понедељак, 11 децембар 2023

 Папа Фрања је 29. новембра позвао Међународну теолошку комисију Ватикана да „поновно отвори Никејски сабор“ и изразио жељу за трајним заједничким прослављањем Васкрса од стране свих хришћана. Папа је подсетио да се 2025. године навршава 1700 година од првог Васељенског сабора, на коме су утврђени прописи за прослављање Васкрсења Христовог.

Заузврат, 30. новембра, на сајту Финске православне цркве појавило се саопштење: на Помесном сабору, који је одржан 27–29. новембра, одлучено је да се Васкрс прославља по Григоријанској пасхали.

У септембру ове године Вартоломеј је посетио  Архиепископију Финску и састао се како са свештенством тако и са обичним верницима. Према томе, мало је вероватно да су актуелне изјаве ФПЦ дате без сагласности Васељенске патријаршије.

Штавише, током путовања у Африку почетком ове године, папа Фрања је рекао: „Заједно са патријархом Вартоломејем припремамо састанак 2025 . Желимо да се договоримо о јединственом датуму за Ускрс.” У мају је Ле Фигаро објавио чланак који су написали представник Фанара, митрополит Димитри Плумис из Галије и представник Ватикана, бискуп Матје Руж. У тексту се наводи да ће 2025. године почети заједничка прослава Васкрса, а да ће до 2054. године (година миленијума раскола између католика и православних хришћана) доћи до „потпуног уједињења” две вере.

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.