header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Невиђене размере Вартоломејеве мегаломаније
Невиђене размере Вартоломејеве мегаломаније Штампај Е-пошта
среда, 13 децембар 2023

 Демре, Турска, 12. децембар, "Благовест-инфо".

Константинопољска православна црква је истинска и једина мајка Црква“, рекао је патријарх Вартоломеј. Ове речи изговорене су 6. децембра у својој беседи током литургије у Храму Св. Николаја Мирликијског у Демреу – древној Мири, преноси Orthodox Times.

Предстојатељу Константининопољске цркве саслуживали су митрополит халкидонски Емануил, митрополит деркијски Апостол и Митрополит писидијски Јов.

 „Исток није само родно место великих светаца, већ и колевка хришћанства у његовом данашњем облику. Наша теологија, наша еклисиологија настала је у овим светим земљама, у канонској јурисдикцији Васељенске Патријаршије. Овде су се састајали васељенски сабори који су формирали црквену свест укорењену у служењу Господу, превазилазећи националне и друге разлике“, рекао је патријарх Вартоломеј. – Одавде, из Мале Азије, објављујемо на све стране света да је права и једина Мајка Црква Велика Црква Константинопоља. Искључиво она носи наслеђе Исусове жртве на крсту за цело човечанство, рађајући многе цркве - од Бугарске до Украјине. Ова декларација није савремени изум у области еклисиологије, већ истина заснована на искуству и наслеђу отаца Васељенских и помесних сабора.”

Према речима патријарха Вартоломеја, Константинопољска црква се неће одрећи „свете дужности и одговорности која нам је поверена“ и „неће сићи ​​са крста коме се посветила“.

Превод: „Борба за веру“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 13 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.