header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Протојереј Родион Путјатин: Моћи спокојно живети значи умети трпети
Протојереј Родион Путјатин: Моћи спокојно живети значи умети трпети Штампај Е-пошта
четвртак, 21 децембар 2023

 У свим непријатним околностима живота буди трпељив, благочестиви слушаоче. Будите трпељиви шта год да вам се деси: немојте се нервирати када добијете увреду, немојте се узнемирити када наиђете на неуспех, издржите све без приговора. Узмите пророке као пример трпљења. Зар пророци нису били добри? Али и они су много поднели на земљи, живели су у трпљењу, и трпљењем су се спасли.

Дакле, благочестиви слушаоче, на земљи се може мирно живети само када си трпељив – без трпљења прави живот неће бити живот, већ мука. Много је ствари које нас муче на земљи; само трпљење нам даје мир. Тешко је то потврдити речима, боље је пробати. Када те нека туга оптерећује, или те људи вређају, или те исцрпљује болест, или те уопште мучи каква невоља, онда се стрпи, буди јак, па ћеш се смирити. Трпљење је лек за све бриге; живети мирно значи умети трпети.

Али од трпљења добијамо више од само привременог мира: трпљење отвара врата вечном миру. Тако ће, побожни слушаоци, ко све трпељиво подноси, тиме спасти душу своју; Што више трпимо, имамо мање грехова. Ватра чини злато лакшим, трпљење чини нашу душу чистијом.

Да ли желите да видите из искуства колико је трпљење спасоносно за душу? Послушајте шта прича један праведник, који је имао привилегију да види места где свети почивају после смрти. На једном славном месту угледа једног човека и упита га: „Шта си урадио на свету и чиме си заслужио такво место?“ „Био сам радник за злог човека“, одговорио је, „и много сам патио од њега до краја живота. После је угледао другог човека на исто тако славном месту и упитао га: „Шта си радио на свету?“ „Дуго сам био болестан и стрпљиво сам подносио своју болест. Најзад угледа другог човека, али не на тако славном месту као они, и такође га упита: „Како си живео на свету?“ „Прво сам био прост монах, радио сам даноноћно да спасем своју душу, а онда су ме поставили у епископа.

Дакле, ово је оно што значи трпљење. Трпети је спасоносно за нашу душу као и бавити се спасењем, трпети нешто жалосно је исто тако корисно као и чинити добра дела, уздржавати се од речи увредљивих за ближњег је угодно Богу као и непрестано хвалити Га. Трпљење је понекад чак и важније од других богоугодних дела (видети Јован Златоусти, Беседа 31 о Матеју).

Дакле, побожни слушаоче, све трпељиво подноси, све, мало и велико. Нетрпељивошћу нећете умањити невољу, већ ћете је само повећати; са тугом нећете ублажити увреду, већ ћете је само појачати - па је боље издржати. Трпљењем својим спасавајте душе своје (Лк. 21:19). Слаб је духом којег све узнемирава и све га нервира. Зато докажи својим трпљењем да ниси слаб духом. Ко претрпи до краја, биће спасен (Матеј 10:22), тако и ти издржи, и бићеш спасен. Амин.

Зато, браћо, будите дуготепељиви (Јаковљева 5:10)

Још о трпљењу?! Шта да се ради! Трпљење нам је толико потребно, а имамо га тако мало, слушаоци! Неки од нас живе век и не могу да се науче трпљењу. Дакле, слушајте поново о трпљењу, али као пример трпљења узмимо не пророке - они су можда превисоки за нас - већ обичног човека (видети Пролог, 5. фебруар).

У једном манастиру живео је побожни монах. Волела су га петорица браће, али га је један увредио. Не желећи да трпи увреде, прешао је у други манастир, али га је овде заволело осам братије, а двојица су га вређала. Отишао је у трећи манастир, али ни овај није био бољи: седморо су га волели, а пет мрзели. Шта је требало учинити? Одлучио је да оде у четврти манастир и отишао.

У међувремену, на путу почео је да говори сам у себи: „Ако послушам своје мисли, мораћу да обиђем цео свет, и, највероватније, нигде нећу наћи мир, јер људи су свуда исти - много добра, много зла. Вероватно ми у овом манастиру, у који сада идем, неће бити боље. Након што је мало размислио, узео је своју свеску и написао у њој: „Иако ме вређају, све подносим за Исуса Христа.

Написавши ово, смотао је књигу, везао је за појас и отишао у манастир. Како је и очекивао, десило се овако: у овом манастиру у који је дошао, почели су и да га вређају. Али он је одмах узео књигу и, прочитавши у њој речи: „Све подносим за Исуса Христа“, у том тренутку се смирио, у том тренутку му је било боље. Тако је коначно научио да све издржи, да све издржи.

Дакле, ето, побожни слушаоче, како да се научиш трпљењу: ма каква те невоља снашла, ма каква невоља била, ти говори: за Исуса Христа ћу издржати. Само реци ово и биће ти лакше. Име Исуса Христа је моћно: с њим се стишају ветрови, стишају демони, стишаће се и твоје униније, проћи ће и твоја туга када понављаш Његово најслађе име. Амин.

Превод: "Борба за веру"

Проповеди протојереја Родиона Путјатина

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 21 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 74 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.