header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Египатски шеик: Забранити Божић у исламским земљама Штампај Е-пошта
недеља, 27 децембар 2009

27.12.2009. | 13:36

 Egipatski šeik želi zabraniti Božić

Image         Utjecajni islamski propovjednik Al-Karadavi pozvao je uoči Božića vlade islamskih zemalja da zabrane slavljenje ovog kršćanskog praznika u tim zemljama.

KAIRO - Utjecajni islamski propovjednik Al-Karadavi pozvao je uoči Božića vlade islamskih zemalja da zabrane slavljenje ovog kršćanskog praznika u tim zemljama.

Vlade nisu odgovorile na to, ne želeći se zamjerati ovom utjecajnom šeiku, smatranom za sivu eminenciju sunitističke grane islama, s većim utjecajem od mnogih visokih službenih predstavnika islama.

Karizmatični egipatski šeik Al-Karadavi (83) vodi u Kataru sunitski religiozni istraživački centar. Sjajan je govornik i ima ogroman utjecaj među sunitima, posebno u najvećoj arapskoj zemlji Egiptu.

Ovu njegovu fetvu neki analitičari dovode u vezu s nedavnom zabranom minareta, izglasanom na referenedumu u Švicarskoj.

“Arapi i uopće muslimani ne smiju više dopuštati slavljenje Božića”, ističe ovaj imam u fatvi, objavljenoj povodom kršćanskog najvećeg blagdana Božića.

Kršćanima u islamskim zemljama slavljenje Božića jednostavno treba zabraniti. Taj i slični blagdni su “haram”, to jest zabranjeni, u sukobu s islamskom vjerom.

Sukladno tome, ni u jednoj trgovini u islamskim zemljama ne smiju se prodavati božićnje jelke i drugo rastinje. Osim Saudijske Arabije, božićnje jelke se, inače, mogu naći i to prilično često u svim islamskim zemljama. Muslimani, uostalom, ne slave ni rođenje utemeljitelja svoje vjere proroka Muhameda, potencira Al-Karadavi argumentaciju protiv slavljenja Božića.

A kršćani se izmedju sebe ne mogu dogovoriti ni o datumu rodjenja i smrti Krista. U gnjevu i naletu zabranjivačkog raspoloženja ovaj propovjednik ide i dalje i zahtjeva da se sa svih kršćanskih hramova u islamskiim zemljama skinu križevi i da se zabrani upotreba zvona...

Ovaj egipatski muftija preselio se u mali ali bogati Katar zato da bi odatle bez problema sa vlastima mogao “propagirati pravi islam”. Na Zapadu je primjećen naročito zbog ekstremno oštrog reagiranja na karikature proroka Muhameda u Danskoj, kada je pozvao na totalni bojkot ove zemlje.

Fatva Al-Karadavija dovodi u veoma nerprijatnu situaciju niz vlada u muslimanskim zemljama u kojima postoje veće kršćanske manjine i gdje su često kršćanske stranke u vladajućim koalicijama.

Fatva je, navodno, prema egipatskim medijima, neprijatna čak i katarskim vlastima koje su pozvale Al-Karadavija da je ublaži i relativizira.

bitno.ba | Slobodna Dalmacija

Последњи пут ажурирано ( недеља, 27 децембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.