header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Тако то Кирил ради - по кратком поступку - да ли РПЦ препушта Африку Грцима
Тако то Кирил ради - по кратком поступку - да ли РПЦ препушта Африку Грцима Штампај Е-пошта
субота, 30 децембар 2023
         Синод РПЦ је сменио са свих дужности и послао у пензију бившег егзарха Африке митрополита Леонида (Горбачова). Место пензионерског пребивања осрамоћеног владике, као ни одговор на питање ко је одговоран за његово материјално издржавање - се не саопштава.

Па добро, као што је познато, у нас нема незаменљивих људи, постоје само они који нису смењени.

Као што знате, освајач афричког континента, митрополит Леонид, за своју бескомпромисну   службу Руској цркви, добио је „највишу награду“ Александријске патријаршије - лишавање свештеног чина. Сада је и у његовој домовини његов труд оцењен „по заслузи“.

Чак и ако претпоставимо, да је Свети Синод имао добре разлоге за ово, донето решење тешко да ће надахнути епископе и запослене у Московској патријаршији да троше своју снагу и здравље на одбрану интереса Цркве. Недвосмислена порука коју ова одлука шаље је - „Не сијај“. На крају крајева, сутра и тебе могу послати у „пензију“, а претходне заслуге нико неће ни поменути.

 + + +

Прослеђено од Восточная Церковь

Напуштање Афричког егзархата - део је већег договора ради "увођења реда" у стање у светском православљу.

УПЦ и пцу* су такође „ту негде близу“.

Остаје питање...

А под којим условима?

Коментар “Правблога“:

Ово закулисно "завођење реда" је гладац да би био већи јадац. Ништа од реда по Богу - споља. Али ће се Господ послужити актерима и њиховим плановима да заведе ред у својим вернима - пред тежа времена.

*) Ми пишемо "ПЦУ" а колеге - пцу. Нема тог реда по обличју овога света који ће од измета=Думенка направити питу.


 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 69 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.