header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Смењени руски митрополит припретио патријаршији: "Све ћу рећи"
Смењени руски митрополит припретио патријаршији: "Све ћу рећи" Штампај Е-пошта
понедељак, 01 јануар 2024

 Коначно уклањање митрополита Леонида (Горбачова) је централни догађај 2023. године за Руску Православну Цркву.

Сам Леонид је већ коментарисао своју оставку, и то на прилично оштар начин. У ствари, то је изазов Патријаршији.

- "Није јасно зашто, можда су нешто побркали. Видећемо"; - "Господ ће то да среди. Људи, одлуке, страх... и још много тога. Већ сам рекао. Све сам спреман да прихватим. Али ако клеветају име моје мајке, моје, 34 године службе у свештеничком чину, све ћу рећи! И ово није уцена. Ово је поштена одбрана свог доброг имена и путоказ у будућност за све који желе да се вежу свештеничким везама. Ми нисмо робови!" (види тлг-канал владике).

Треба напоменути да Леонид у почетку није ишао на заоштравање. Али, за разлику од уобичајене праксе, у случају Леонида Патријаршија није показала чак ни окрутност, већ садизам – то јест, буквално је „псу одсекла реп на комаде“. Уместо да једноставно одузму све одједном, Леонидови ресурси су одузимани у фазама. Најпре храм у центру Москве, затим Африка, потом номинална Јереванска катедра. Без формалног „хвала на уложеном труду“, које ништа не кошта и представља само уобичајену љубазност. Завршни акорд – „пензионисање“ у 55. години (када се у просеку људи тек постају епископи) – личи на шамар.

У ствари, мирно отпуштени Говорун, за разлику од скрханог Леонида – говори на чијој су страни симпатије патријарха Кирила. Ризик од „народних немира“ о којима пишу десничарски блогери овде није тако велики. Ипак, Леонид је (као и Говорун) био апаратчик, а не „народни свештеник“. Али овде је учињен још један корак ка формирању архијерејске опозиције патријарху. Управо око теме „ми нисмо робови“, а не око личности Леонида, његовог политичког положаја или поезије. И поред свих стварних и натегнутих Леонидових грешака, тако обраћање нема минимално морално оправдање и говори о потпуном одсуству „унутрашње корпоративне солидарности“ у Руској православној цркви.

Превод: "Борба за веру"

Извор: https://t.me/Easternchurch

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 02 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 71 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.