header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Атонски манастири су се успротивили посети архиепископа Елпидофора Атосу
Атонски манастири су се успротивили посети архиепископа Елпидофора Атосу Штампај Е-пошта
четвртак, 04 јануар 2024

 Атонци верују да ће Елпидофор, који је крстио децу геј пара, „бити фотографисан на Светој Гори како би показао да га монаси прихватају”.

Представници скоро свих манастира Атоса потписали су писмо патријарху Вартоломеју са молбом да откаже посету Светој Гори поглавара Фанарске архиепископије Сједињених Држава, архиепископа Елпидофора.

У писму које је објавило издање „Εθνικου Κηρυκα“, представници светогорских манастира, обраћајући се патријарху Вартоломеју, под чијом се јурисдикцијом налази Света Гора, пишу да је због крштења деце истополног пара, које је извршио арх. Елпидофор у Вулијагменију, „створен је лажан утисак да Црква прихвата  истополне „бракове“, што је у супротности са доктринама и учењима Православне Цркве.

Монаси су истакли да „ова чињеница, супротна учењу Јеванђеља, изазива дубоку забринутост Свете заједнице“.

„Због тога, Ваша Светости, понизно Вас молимо за разумевање за нашу забринутост по овом изузетно деликатном питању, које се тиче интегритета вере и православних традиција“, наводи се у писму.

Према информацијама „Εθνικου Κηρυκα“, ако Елпидофор ипак дође на Атос, неће бити примљен са уобичајеним почастима за архијереје.

Манастири и монаси су доведени у тежак положај, јер не могу, по њиховим речима, да „затворе врата“ пред православним јерархом, па се обраћају патријарху Вартоломеју са молбом да препоручи архиепископу Елпидофору да не иде на Атос, јер верују да ће „тамо да се фотографише са својим сапутницима - емигрантима како би показао да су га монаси прихватили”.

„Εθνικου Κηρυκα” је такође известио да је пре неколико месеци архиепископ Елпидофор тражио дозволу да оде на Атос да присуствује празнику једног од манастира, али је у одговору чуо да није добродошао.

Такође је познато да ће током предстојеће Елпидофорове посете Солуну са њим бити и група Грко - Американаца.

Архиепископ намерава да разговара са израелском заједницом у Солуну и рукоположи једног младића из Мексика, кога ће доделити заједници Преображења нашег Спаситеља у Корони, у Њујорку, за „мисионарски рад“ међу Латиноамериканцима у тој области.

Рукоположење ће се обавити у Грчкој, пошто америчке власти нису одобриле визу рођацима будућег свештеника Фанара у САД да путују у Америку.

Раније смо писали да је Елпидофор, поглавар архиепископије Фанара у САД, крстио двоје деце из истополне „породице” током посете Грчкој. Ова ситуација изазвала је скандал у Грчкој.

Црква Грчке је тада обећала да ће поднети жалбу патријарху Вартоломеју јер архиепископ Елпидофор није обавестио митрополита глифадског Антонија да су родитељи деце содомити.

Касније је фанариотски теолог Џон Крисавгис изјавио да је „време да се разговара о полу и роду у Цркви“.

Заузврат, митрополит глифадски Антоније (Аврамиотис) рекао је да га је архиепископ Елпидофор, крстећи децу истополног пара, довео у заблуду.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.