header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Право је чудо да је Грк смео ово да каже
Право је чудо да је Грк смео ово да каже Штампај Е-пошта
петак, 05 јануар 2024

 Свештеник је говорио да ли је могуће сазвати Свеправославни сабор без поглавара Фанара

Грчки презвитер Анастасиос Гоцопулос сматра да је систем папизма, где један човек влада свима, немогућ у Православљу.

Грчки теолог и презвитер Анастасиос Гоцопулос говорио је за „СПЖ“ да ли је могуће сазвати Свеправославни сабор о украјинском проблему без сагласности цариградског патријарха.

Он је нагласио да се у Православној Цркви исцељење раскола и раздора одувек одвијало на саборан начин.

 „Ми православни хришћани смо поносни на нашу саборност. Не прихватамо систем папизма, где над свима влада један човек, који не води рачуна ни о једном сабору епископа. А озбиљан проблем који сада постоји мора се решавати саборно, синодално“, каже теолог.

Он сматра да надлежност за Свеправославни сабор припада цариградском патријарху. Али ако он то одбије, онда могу постојати и друге опције.

Отац Анастасије је подсетио да је пре Великог раскола први по части био папа. И управо је он требало да сазове 5. Васељенски сабор. Али када је папа Вергилије то одбио да учини, Сабор је одржан без њега, а епитимија је изречена самом папи.

Слични случајеви десили су се са цариградским патријархом Несторијем на 3. Васељенском сабору, цариградским патријархом Македонијом на 2. васељенском сабору и патријархом александријским Диоксором на 4. васељенском сабору. Били су позвани, нису се појавили и због тога су осуђени.

 „То јест, Сабори не могу да се не одрже само зато што први по части одбија да учествује на њима“, нагласио је теолог.

Према његовим речима, саборност Цркве тиче се саме суштине њеног постојања и „не може се поништити нечијом злом вољом“.

 „Црква живи по својим законима, и ако се у њој појаве проблеми, она их отклања. Јер ако се оставе без надзора, само ће се погоршати. И то видимо последње 4 године. Расколи и поделе су све гори и гори. Имамо озбиљне проблеме у Африци који су настали из ведра неба. И све више и више нових проблема ће се појавити. Мислим да већина православних хришћана жели да се сазове Свеправославни сабор који би решио све актуелне проблеме Цркве“, рекао је грчки свештеник.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 05 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.