header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Јеротеј поручио народу: „Не мешајте се у мој посао, ја сам владика и одлучујем о свему!“ Штампај Е-пошта
уторак, 09 јануар 2024

 Мир Божији, Христос се роди, драга браћо и сестре у Христу!

Молимо уредништво цењеног портала „Борба за веру“, да објави наше сведочење јучерашњег догађаја у порти лозничке Цркве Покрова Пресвете Богородице.

На празник Сабора Пресвете Богородице лета Господњег 2024. године, владика шабачки Јеротеј служио је Свету Архијерејску литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Лозници. Није било много верника у светињи старој 150 година, што је доказ да садашњи владика не улива велико поверење народа овог краја. Без обзира што је најрадоснији хришћански празник  Божић означио и крај поста, без кога се православац по црквеним правилима не може причестити, један део људи, на позив свештенства, пришао је и причестио се, без обзира што су на Божић мрсили. Све се то одиграло пред очима епископа који би требало да познаје црквене каноне и да буде духовни вођа епархије.

Након беседе владике Јеротеја у којој је говорио о значају празника Сабора Пресвете Богородице и Христовог Рождества, кренуло се из Храма у црквену салу на трпезу љубави. Том приликом неколицина верника зауставило је владику да би питали зашто је недавно без икаквог повода забранио служење Свете литургије у Црквама у Горњој Ковиљачи (етно комплекс „Сунчана Река“) и селу Воћњак, надомак Лознице. Јеротеј, у пратњи 6 - 7 свештеника, био је видно затечен питањем, одговорио је: „Црква у Горњој Ковиљачи је приватна својина. Народ из овог места иде у на службу у Бању Ковиљачу, а проблем је и плаћање свештеника да би долазили да служе.“ Одмах је стигао одговор из масе: „Бања Ковиљача укупно има три свештеника и увек један од њих може да служи у „Сунчаној Реци“, што је до сада и била пракса. Црква се без проблема може сама финансијски одржавати јер има годишњи приход 2,5 милиона динара. Затим, не могу сви да приуште да иду на службу у Бању Ковиљачу, поготово што им је Црква близу.“

Требало би напоменути да је 2013. године, одмах по освећењу, Цркву посетио патријарх српски Иринеј, заједно са епископом шабачким Лаврентијем. Светиња јесте на приватном имању, али је она део епархије шабачке.

Затим је Јеротеј укратко изнео своје мишљење о стању Цркве у Воћњаку: „Она није још завршена а није ни освећена.“ На ту његову константацију реаговао је мештанин села: „Како да Црква буде завршена ако се у њој не служи? Зашто су до сада свештеници по благослову епархије долазили у ту Цркву и обављали богослужења?“

Изнервиран одговорима окупљеног народа, Јеротеј је изјавио: „Не мешајте се у мој посао, ја сам владика и одлучујем о свему. Слушајте шта вам епархија налаже.“

Народ се није дао збунити, па један од присутних прозбори: „Владико, народ је сазидао Цркве, па стога тражи да се у њима служи литургија. Тај исти народ чини део Цркве, те без њега нема јединства. Шта год Ви чинили и вама слични имајте на уму речи Господа Христа: Сазидаћу себи цркву да је паклена врата неће надвладати.“

Тада је владика Јеротеј, схвативши да му понестаје аргумената, заједно са свештеницима лозничке Цркве отишао у црквену салу на ручак.

Овај случај је јасан показатељ да је присутно незадовољство народа шабачке епархије са досадашњим радом владике Јеротеја. Буде ли наставио да са својим антицрквеним поступцима навлачи гнев, нека зна да ће га убудуће народ све више сусретати са незгодним питањима. Уједно позивамо свештенство епархије да стане уз народ, да храбро исповеда и брани веру, без обзира на последице. Само сложни се можемо одупрети насртајима лажних пастира који желе да нас поунијате. За крај имамо поруку за владику Јеротеја: Ковиљска реформистичка (новотарска) и екуменска школа неће проћи у шабачкој епархији.

Како радили тако нам Бог помогао!

Верници епархије шабачке

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 09 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.