header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Тако учи своје Грке, а у нашу Цркву инсталира грчке обичаје
Тако учи своје Грке, а у нашу Цркву инсталира грчке обичаје Штампај Е-пошта
среда, 24 јануар 2024

 Вартоломеј Грцима:

Будите поносни на своје корене

Поглавар Фанара позвао је Грке у Малој Азији да уче своју децу традицијама грчког 

Вартоломеј, који је више пута давао изјаве против етнофилетизма у Цркви, позвао је Грке да буду поносни на своје порекло.

Током литургије на празник Богојављења, патријарх Вартоломеј је окупљеним верницима, међу којима су били и представници Украјине, поручио да „на малоазијској земљи... свуда налазимо отисак наших предака“.

„Не заборавите своје корене! Учите своју децу традицијама грчког народа. Убедите нову генерацију да буде поносна на своје малоазијско наслеђе. Охрабрите младиће и девојке да упознају свој родни крај.”

„СПЖ“ је раније писао да је 2019. године, приликом посете Атосу, Вартоломеј изјавио да је „наша света велика Црква Христова, под чијом се канонском заштитом вековима налази овај врт Пресвете Богородице, водила крвава борба за заштиту независности и њено очување од етнофилетизма, који је тада био у пуном јеку и, нажалост, и данас је распрострањен у одређеним круговима.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.