header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екуменистичка "молитва" у Дубровнику Штампај Е-пошта
петак, 26 јануар 2024

 МОЛИТВА ЗА ЈЕДИНСТВО ХРИШЋАНА У СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ СВ. БЛАГОВЈЕШТЕЊА У ДУБРОВНИКУ

Епархија ЗХиП, 25. јануар 2024.

Већ традиционално, дуги низ година, у Дубровнику хришћани православне и католичке цркве  сусрећу се на молитви за јединство хришћана која је у хришћанском свијету установљена прије више деценија слиједећи Исусову молитву Богу Оцу „да сви буду једно”.  У Дубровнику је обичај да једне године молитва буде у католичкој катедрали а слиједеће године у православној цркви, и тако редом.

У сриједу 24.01.2024. била је у православној цркви Св. Благовјештења. Молитви су присуствовали епископ Захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије Рађеновић и бискуп дубровачки г. Роко Гласновић. Молило се Богу за превазилажење наших несрећних подјела, мржње и предрасуда, за избављење од хладноће срца, за прекраћивање раздора међу црквама, за међусобно поштовање, за помоћ Божију да сви опет будемо једно тијело Христово и међусобна браћа. Бесједио је бискуп Роко који је тумачећи јеванђеље о милосрдном Самарјанину истакао да није довољно видјети патника, него за њега треба направити мјеста у себи, тако да се његова патња бар мало догоди и у нама, јер је саосјећање коријен блискости, пошто тада ниси сам, јер је твоја патња једним дијелом и моја патња.

Слиједеће године молитва за јединство хришћана ће се одржати у Дубровачкој катедрали а бесједиће епископ Димитрије.

ЦО Дубровник

Последњи пут ажурирано ( петак, 26 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 45 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.