header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow И са овима хоће да нас уједине: Откривене хиљаде случајева злостављања у Протестантској "цркви"
И са овима хоће да нас уједине: Откривене хиљаде случајева злостављања у Протестантској "цркви" Штампај Е-пошта
субота, 27 јануар 2024

 После детаљног истраживања бискупија и заједница широм Немачке, стручњаци су утврдили да је број случајева сексуалног злостављања малолетника код њих на истом нивоу као и у Римокатоличкој цркви

„Ово је мрачан дан за Протестантску цркву у Немачкој. Данас би у ствари требало да звоне сва звона и да се заставе спусте на пола копља,” каже Детлеф Цандер, који је као дечак био жртва сексуалног злостављања у црквеним институцијама.

За Евангелистичку, односно Протестантску цркву то је био дан моралне катастрофе: након детаљног истраживања бискупија и заједница широм Немачке, стручњаци су утврдили да је број случајева сексуалног злостављања малолетника код њих на истом нивоу као и у Римокатоличкој цркви.

А утврђено је и то да у Протестантској цркви још увек нема праве жеље за суочавање с тим злочинима. Већ дуже време зна се за Цандера и то да је он као дете годинама био сексуално злостављан у једном дому под управом Протестантске цркве. Његово присуство на представљању истраживања „Сексуално насиље и други облици злостављања у Евангелистичкој цркви и дијаконијама у Немачкој” даје додатну тежину тим открићима.

На 870 страница извештаја наводи се да је у протеклим деценијама било најмање 2.225 жртава и 1.259 осумњичених починилаца. Али, то је само „врх леденог брега”, каже Мартин Вацлавик, професор социјалног рада на Високој школи у Хановеру, који је био руководилац тог истраживања. Његова груба процена гласи да је и број жртава и број починилаца вероватно троструко већи – око 9.355 малолетних жртава и око 3.500 криваца.

Од утврђених злочина, добра трећина су пастори или други људи из Цркве. А кривична дела су се догодила у свим институцијама Протестантске цркве, у дечијим домовима под њиховом управом, баш као и у институцијама дијаконије и у жупама, преноси Дојче веле.

 

Вацлавик не само да набраја злочине, он је присиљен и да готово нечувеним речима критикује комплетну Протестантску цркву у Немачкој. Каже да у њој постоји „институционална тромост” и „патологизација погођених”, да има „замућивања и пребацивања одговорности” и да то није само ствар појединаца, већ „институционални феномен” Евангелистичке цркве.

Другим речима: нико није крив, а ако јесте, то је увек нетко други.

Није претерано рећи да Протестантска црква у Немачкој након представљања овог извештаја више неће, а и не сме да остане онаква каква је била. Много година је била у сенци огромног проблема у Католичкој цркви у којој је скандал са злостављањем избио још 2010, па онда и 2014, све до 2018. Чак три године пре Протестантске цркве која је то урадила тек у децембру 2023, Католичка црква је договорила јединствене критеријуме обраде случајева с Независним повереништвом за случајеве сексуалног злостављања деце из Берлина.

Све то отвара још много питања: дуго се баш од протестантских верника могло чути да је у Католичкој цркви очигледно проблем целибат и њихово строго виђење сексуалног морала, на пример код хомосексуалности.

Притом је знаковито то да су најспектакуларније оставке у Протестантској цркви доше од две водеће и истакнуте представнице цркве: 2010. је у Хамбургу оставку дала Марија Јепсен, иначе прва лутеранска бискупкиња у читавом свету која је то постала 1992. По свему судећи, она је знала о сексуалном напастовању једног пастора, али није урадила ништа.

Извор: "Политика"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.