header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Александар Вознесењски о кафкијанском процесу против митрополита Леонида Горбачова
Александар Вознесењски о кафкијанском процесу против митрополита Леонида Горбачова Штампај Е-пошта
субота, 27 јануар 2024
          29. јануара одржаће се заседање Врховног црквеног суда Руске Православне Цркве у случају митрополита Леонида (Горбачова). О томе је сам он писао (https://t.me/exarchleonid/5882) на свом Телеграм каналу.

Суђење епископу је изузетан догађај. У новијој историји Руске Православне Цркве само 6 епископа је позвано на такав одговор.

1989-1992 суђено је украјинским јерарсима који су изазвали раскол Јовану Боднарчуку и Филарету Денисенку.

Године 2008. одржано је суђење епископу чукотском Диомиду (Џубану) због изазивања раскола и супротстављања пуноћи саборности.

У 2020-2021 била су суђења епископима череповечком Флавијану (Митрофанов), костомукшком Игњатију (Тарасову) и армавирском Игњатију (Бузина). Разлог су биле морални преступи ових последњих. Ако сте заинтересовани за детаље, можете  прогуглати.

Сваки пут су именовани епископи били суђени за веома тешке преступе. Њихова кривица је била очигледна, пре свега због обимне и доступне доказне базе.

У причи о митрополиту Леониду поставља се питање о присуству и степену његове кривице. Да ли је разлог за суђење митрополиту заиста „прекршаји утврђени приликом преноса предмета приликом разрешења настојатеља цркве Свих Светих у Кулишки“, како је о томе писао сам епископ? Да ли се таква кршења могу сматрати довољним за црквени суд? И неће ли то изазвати апсолутно непотребне оптужбе различитих група верника (од радикалних либерала до турбопатриота) на рачун свештенства?

У контексту рата који је колективни Запад покренуо против Русије и Руске православне цркве, зар такво суђење не би постало „поклон“ непријатељима Русије, који желе да ослабе јединство нашег друштва и Цркве.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.