header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Гидеон Грајф: професор Живановић „платио високу цену за бескомпромисне ставове према Јасеновцу Штампај Е-пошта
четвртак, 01 фебруар 2024

 Грајф данас у Лондону на комеморацији академику Србољубу Живановићу

Израелски историчар и стручњак за истраживање Холокауста Гидеон Грајф присуствоваће данас у Лондону комеморацији поводом смрти академика Србољуба Живановића, упамћеног као члана Форензичког тима, који је 1964. вршио ископавања масовних гробница у Јасеновцу. Академик Србољуб Живановић преминуо је 1. јануара, у 90. години у Лондону, где је и сахрањен на православном гробљу.

Грајф је недавно на комеморативном скупу који је истим поводом одржан у Српској академији наука и уметности (САНУ), поручио да је професор Живановић „платио високу цену за бескомпромисне ставове према концентрационом логору за истребљење Јасеновцу којим су хрватске усташе управљале екстремном окрутношћу и где је убијено више од 700.000 невиних Срба, Јевреја и Рома”, пренели су медији.

Грајф је истакао да је Живановић био велики научник, „генијалан доктор, племенит и човек од интегритета, а изнад свега храбар човек који је без оклевања бранио своје ставове”. Напоменуо је и да је Живановић био суочен са супротстављањима која нису била заснована на историјским чињеницама, „него су полазила од неморалних, пристрасних, а понекад и злих разлога”.

Грајф је, како су пренели медији, казао и да ће Живановић, који је истраживао Јасеновац и документовао екстремну окрутност хрватских усташа, остати запамћен као најмлађи доктор Форензичког тима, који је већ 1964. ископавао масовне гробнице у систему концентрационог логора смрти Јасеновац.

„Након шокантних открића о броју и узрасту жртава, од новорођених беба до старих људи, професор Живановић инсистирао је да се тим мора вратити и наставити са истраживањем. Влада је инсистирала на супротном, али тим није хтео да промени извештај када се радило о саставу и броју жртава, након чега је влада одузела извештај и затворила га за јавност”, рекао је Грајф.

Он је указао да се Живановић зарекао да ће увек говорити у име оних који морају вечно да ћуте, сматрајући да ће то помоћи и преживелима и њиховим потомцима.

Професор Живановић ће, како је истакао Грајф, увек бити запамћен по напорима које је улагао за утврђивање истинитих и аутентичних чињеница о геноциду који се догодио над Србима, Јеврејима и Ромима на територији Независне Државе Хрватске током Другог светског рата.

Грајфа је у Патријаршијском двору у Београду угостио и патријарх Порфирије. Пријему је присуствовао епископ бачки Иринеј.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Политика"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 01 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.