header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Игњатије (Брјанчанинов): Како се борити са помислима унинија и туге (малодушности)
Свети Игњатије (Брјанчанинов): Како се борити са помислима унинија и туге (малодушности) Штампај Е-пошта
понедељак, 12 фебруар 2024

 Борба са помислима, које доносе скорб (жалост), ма колико те помисли биле сложене, замршене и умне, треба да буде веома проста, као што је проста и цела вера хришћанска, по својој простоти доступна сваком човеку, а која по својој сили задовољава сваког човека.

Борите се против помисли и осећања туге кратким речима: „Господе! Да буде воља Твоја! Благословен је и Свет Бог у свима делима Својим!” Изговарајте ове речи умом, а кад сте сами, изговарајте донекле наглас; изговарајте без журбе, са великом пажњом и страхопоштовањем; понављајте ове кратке речи дотле, док се мисли и осећања туге не смире.

Кад се они поново подигну, и ви поново употребите исто ово оружје против њих. Искуством ћете познати силу овог оружја, толико безначајног на први поглед, гледано споља. А из стања борбе немогуће је друкчије изаћи у стање мира осим победом.

Потчинити се жалости је веома опасно. Kад она ојача у човеку и овлада њиме, може да убије и тело и душу. Не журите се да умрете. И најдужи живот у поређењу са вечношћу је тренутак. Предајте себе и трајање свог земаљског странствовања вољи Божијој, а ви искористите овај период да што боље припремите себе за вечност, да учините што може више вечног добра вашем родитељу.

Не чудите се што сте слаби у духовном подвигу. Разлог те слабости је ваша младост и неискуство. Време ће вас обогатити и искуством и силом. Са сажаљењем гледам на ваше душевно стање. Ви се претапате у љутој скорби (невољи) као у огњу. Претрпите тегобу тог стања, после њега осетићете се као препорођени, видећете себе како сте обогаћени духовним благом, о чијем постојању немају појма људи, чији је земаљски живот био посут једино задовољствима. Тада ћете познати, да је благ Господ и у самим скорбама (невољама) које шаље, зато што привремене скорбе воде ка вечним добрима оне, који прихватају те скорбе како треба.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 13 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.