header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Финска црква разрешила да се тела донирају науци
Финска црква разрешила да се тела донирају науци Штампај Е-пошта
понедељак, 12 фебруар 2024

 Архијерејски сабор Финске цркве (Константинопоаска патријаршија) је 8. фебруара 2024. године одлучио да се тела покојника користе за медицинске експерименте и донацију органа. Ово се наводи у записнику Архијерејског сабора, објављеном на сајту Финске цркве.

Повод за ову одлуку био је апел једног од парохијана митрополиту Куопском Арсенију са питањем како Црква гледа на коришћење тела покојника за медицинска истраживања и донорство.

У резолуцији Сабора се наводи да „не види препреку за пренос тела након смрти на медицинска истраживања, под условом да се према телу поступа са поштовањем током поступака који се спроводе у експерименталне сврхе за заштиту и унапређење људског живота“.

Исто важи и за донорства, за које је, како је наведено, потребна посебна доживотна сагласност.

„У овом случају, мора се унапред водити рачуна о томе да црквено учење о људском телу не буде угрожено. Након обављене процедуре, посмртни остаци треба да буду освећени по обреду православне цркве и по могућности сахрањени у ковчегу, како је то уобичајено у православној традицији“, наводи се у документу.

Како је даље појашњено, ако се из било ког разлога изабере кремација, онда „пепео треба да буде закопан у урни и на означеном месту“.

Архијерејски сабор је дозволио да се тела пренесу на медицинска истраживања, као и да се кремирају.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 12 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.