header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Како се Свети Јефрем Сирин покајао за грехе младости своје? Штампај Е-пошта
уторак, 13 фебруар 2024

 Православни хришћани Светог Јефрема Сирина прослављају 10. фебруара, и знају га као изузетног подвижника и једног од најауторитативнијих тумача Светог Писма у Цркви.

Иза себе је оставио многа духовна дела, али није писао толико ни о чему колико о духовној скрушености и покајању. Непрестано сећајући се смрти и страшног судњег дана, и сам је целог живота проливао горке сузе покајања. Његови савременици су га веома поштовали, називајући га сиријским пророком, гомиле људи су се окупљале да слушају његову реч.

Међутим, његов живот није одмах кренуо правим путем. У младости је имао горљиво расположење и није веровао у добри Промисао Божији, који управља свим догађајима у свету. Уверење да се све у животу дешава случајно, скоро је уништило будућег подвижника, али му је Господ на необичан начин показао дејство Свог Промисла.

Једног дана Јефрем је отишао на пут, тачније, једноставно је отишао да лута, јер није имао одређени циљ. На путу је преноћио у пољу код једног гостољубивог пастира, са којим се напио вина и заспао. Ноћу су вукови напали стадо и одвукли овце. Следећег јутра, власници стада оптужили су придошлицу за крађу стоке и одвукли га до судије. Појавивши се пред судијом, Јефрем је покушао да објасни како се све заиста догодило.

За њим је на суд доведен мушкарац, ухваћен у прељуби са једном женом, која је побегла и сакрила се. Судија је, одлажући истрагу случаја, обојицу оптужених послао у затвор. Ту је, уз њих, био и сељак који је био ухапшен због убиства. Али као што Јефрем није био крадљивац оваца, тако ни онај који је доведен са Јефремом није био прељубник, нити је земљорадник био убица.

Осмог дана његовог хапшења неко се јавио Јефрему у сну и рекао: „Буди благочестив, и разумећеш Промисао. Пребри у својим мислима оно о чему си размишљао и шта си радио у свом животу. Тада ћеш се на сопственом примеру уверити да људи који су ухапшени са тобом не трпе неправедно, иако су невини за злочине за које су оптужени.”

Пробудивши се, Јефрем је почео да размишља о виђењу и да пребира своје поступке у свом сећању. Одједном се сети да је, пошто је раније био у истом селу, из празне несташлуке, усред ноћи истерао једну сиротињску краву из тора у поље. Била је стеона и слаба од хладноће. У пољу ју је сустигла животиња и раскомадала. Шокиран сликом Божијег Промисла која му се открила, Јефрем је одмах испричао осталим затвореницима свој сан и заборављену кривицу.

Прича је на њих оставила снажан утисак, и почели су и да се присећају: један сељак је видео човека како се дави у реци, и иако је могао да му помогне, није; и један градски становник придружио се тужитељима једне оклеветане жене, удовице; Њена браћа су је, оптужујући је за прељубу, лишила очевог наследства, дајући му део наследства за кривоклетство на суду.

Преподобни Јефрем тако описује своје утиске са ове исповести својих другова у несрећи: „На ове приче почео сам да долазим у скрушење; јер је у томе била нека очигледна јавна правда. А да сам сам, рекао бих, можда, да ми се све ово десило једноставно по људском. Али нас троје подлежемо истом учешћу. Заспајући други пут, видим да ми исти глас говори: „Сутра ћеш видети оне због којих трпите казну, и ослобођење од клевете пале на вас“.

Тада се испоставило да су прави починиоци злочина због којих су Јефремови комшије чамили у затвору „случајно“ изведени пред суд у другим случајевима. Током суђења, судија је сазнао истину, откривајући њихову раније скривену кривицу. Поред тога, уочи саслушања Јефремовог случаја, на место је „случајно“ постављен и нови судија, за који се „случајно“ испоставило да је са места где је млади Јефрем отишао да лута. Штавише, овај нови судија „случајно“ се показао као добар пријатељ Јефремових родитеља, посетио је њихову кућу и запамтио га као дете.

Ова прича се завршила тако што су невини пуштени из затвора, а кривци кажњени. И сам Јефрем је, после скоро 70 дана у затвору до краја живота, веровао да у животу нема случајности, и да сваки учињени грех има своју „плату“. Тако је почео живот онога који је данас свим православним хришћанима света познат као Свети Јефрем Низибијски, велики сиријски пророк.

Превод: "Борба за веру"

Извор: https://foma.ru/prepodobnyij-efrem-sirin.html

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 13 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.