header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Вартоломеј је примио мито за стварање и легализацију „ПЦУ“
Вартоломеј је примио мито за стварање и легализацију „ПЦУ“ Штампај Е-пошта
петак, 23 фебруар 2024

 Не може зло дрво донети добар плод.

Као што организација, чије је формирање у великој мери замешано са лажју и преваром не може бити истинита са становишта вере.

Тако су у случају „ПЦУ“ сви њени креатори и покровитељи „запажени“ на горе више наведени начин.

И ако за бившег шефа ЦИА и Стејт департмента Мајка Помпеа обмана није табу тема (он може себи да дозволи да отворено каже (https://youtu.be/DPt-): „лагали смо, обмањивали, крали“), онда је за истог патријарха Вартоломеја ситуација другачија. Признати, да је примљен мито за легализацију украјинских расколника - превише је чак и за шефа Фанара. Ово ће све бити безболно за Помпеа. А „првог без једнаких“ би могли питати - за слом светског православља, увођење једног броја Цркава у раскол, итд.

Како се само истанбулски јерарх претварао да је интервенисао у украјинске црквене послове због „високих ствари“, ради „исцељења подела“.

Међутим, као што знате, не постоји ништа тајно, што не постане јавно.

Према речима бившег народног посланика Украјине Андреја Деркача, Петро Порошенко је реализовао пројекат "ПЦУ" у блиској сарадњи са Стејт департментом и Фанаром.

Притом, улога бившег председника се свела на следеће – да од украјинског бизниса прикупи 25.000.000 $ за патријарха Вартоломеја, да би добио томос ради предизборне кампање. Са задатком прикупљања - Порошенко је успео и сакупио још више, али није испоручио део обећаног „Васељенској патријаршији“. Понудио је да дуг врати имовином Лавре, манастира и храмова.

Тако испада занимљива ситуација.

Стејт департмент обмањује, да стварање "ПЦУ" - није геополитички пројекат САД.

Патријарх Вартоломеј обмањује - да није добијао никакав новац за признање украјинских расколника.

А Порошенко је преварио не само своје, већ и друге. Исти тај шеф Фанара није добио сву обећану суму, ни потом - и обећане ставропигије [У то време се појавио списак 10 манастира и храмова од историјског значаја, који су требали да припадну Фанару - како би из њих фанариоти цевчили новац за себе. Као и разрез по "епархијама" "ПЦУ" од 4 до 20.000 € за касу Фанара.

Како кажу, пропалица са пропалицом иде заједно.

Занимљиво - да ли наша страна користи информације (https://t.me/A_L_D_Z/31) Андрија Деркача како би јавно извела патријарха Вартоломеја на чистац и уништила његову „аргументацију“ о „легитимности“ његове интервенције у украјинска црквена питања?

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 23 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.