header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Александар Вознесењски: Истрина о смени митрополита Леонида и "напрасном"повратку Илариона Алфејевa
Александар Вознесењски: Истрина о смени митрополита Леонида и "напрасном"повратку Илариона Алфејевa Штампај Е-пошта
петак, 01 март 2024

 Шта се стварно дешава? Чланови ОВСЦ-а, међу којима је био и патријарх Кирил, планирали су нови сусрет са папом и играли са њим неку врсту комбинације о Украјини + „нормализација“ са Грцима.

 Дакле, чак ни документ који је Алфејев раније изнео о Фанаровим искривљењима православног вероучења није добио никакав развој (једноставно је, очигледно, стављен у архиву), али је Балашов најавио могућност новог састанка са папом.

На овој позадини, митрополит Леонид је почео да даје читав низ гласних изјава о католицима, да су непријатељи, да су стално у непријатељству против Православља итд. + дао низ изјава у вези са Украјином. То је збунило и преломило читаву игру ОВСЦ-а и пореметило тада планирани сусрет са Фрањом, који би, на позадини оваквих објава у централним медијима, изазвао жестоко непријатељство верника. И као врхунац, господин Леонид је почео да даје изјаве да су потчињени ОВСЦ-а у страним парохијама прекаљени русофоби, а руководство ништа не чини по том питању.

Наравно, то је разбеснело сенилног старца у белој пани, који својим животним делом сматра сусрет са поглаваром јеретика у Хавани – кажу, то нико у Русији није радио 1000 година, али ја сам ускоро ћу ући у историју. Сходно томе, издата је наредба да се Леонид у знак одмазде за то систематски погуби, са осећањем посебне горчине. Због тога су га сваког месеца смењивали са различитих функција, а онда су одлучили да му суде по измишљеним оптужбама. Али у то време Леонид је већ постао „народни митрополит“ и јавност је почела да се пита каква се битка води – неке фиктивне оптужбе, покушаји да се митрополит суди за неке тврдње које би могле да се подигну против било ког епископа и сваког свештеника.

Народни владика - митрополит Леонид Горбачов

На крају је и сам митрополит Леонид заузео позицију и изјавио да је дуги низ година верно и истинито служио Цркви и да неће дозволити да било који лажов дискредитује његово име. Онда се показало да Врховни црквени суд у овом тренутку није легитиман. И тако је патријарх Кирил, покушавајући да среди односе са католицима и истовремено се освети митрополиту, који се усудио да критикује ове јеретике, покренуо измишљени црквени суд, али су се онда сви брзо схватили да су погрешили јер је случај фиктиван, и случај са судом је почео да успорава.

У исто време сам написао да је патријарх Кирил огорчио СВЕ непромишљеним и суровим казнама. И сви су почели да га доживљавају управо као старог сенила који потискује нежељено свештенство, покушавајући свима да докаже да је он некакав „руски папа“, ништа гори од оног из Цариграда или Ватикана. Као резултат тога, у структури су покренути процеси када је епископија почела да се групише око оних који имају стварну моћ у структури и, ако је потребно, могу заштитити избезумљеног старца од безакоња.

Као резултат тога, нашавши се у гордој усамљености, али са члановима ОВСЦ-а попут Балашова, патријарх Кирил је схватио да је негде на ивици да се супротстави целом епископату Руске Православне Цркве, а нема подршку јер  низ рашчињења изазвао је само гађење код свештенства и епископата. Стога је хитно позвао Алфејева.

Сећајући се да га верници презиру након што је изјавио да ће ти верници вероватно ићи у цркве користећи QR-кодове, сећајући се како је захтевао да се сви причешћују из једнократних кашичица и како је своје подређене слао на заједничке молитве са католичким јеретицима, чинећи канонске преступе по налогу патријарха Кирила, Алфејев и Кирил су одлучили да у овом облику верници неће прихватити такву „подршку“. Стога су одлучили да га „ребрендирају”: патријарх Кирил му је наложио да католицима да „херојски одговор” на њихов документ о благосиљању  истополних парова, а то ће наводно створити изглед да Алфејев може да пева песму „Ја данас нисам исти као јуче, али јуче нисам био никакав." Кажу да је раније имао јак мамурлук, а сада каже да се отрезнио. Дакле, Алфејев игра управо ову улогу.

 И овде не постоји опција са наговештајем „високог стила административног управљања“. Под патријархом Кирилом је постојала и остала крајње некомпетентна кадровска политика изграђена на томе што он себе замишља као свемоћног папу који је уништио саборност и синодалност у Цркви, а епископат који жели нормалан трон мора према свим његогим жељама да покаже изузетну лојалност. И да сви схвате да је све ово озбиљно, на сваком Синоду патријарх игра шах, бацајући непожељне епископе из вида даље и што даље.

 Просто занесен у улогу „руског папе“, сенилни старац је разбеснео апсолутно све и требао му је бар неко утицајан ко би могао да га подржи. Очигледно, други већ избегавају улогу када се испостави да су његови најближи сарадници, па је Алфејев морао бити позван и претварати се да га патријарх Кирил није протерао, јер је овај играо своју закулисну игру са Вартоломејом и католицим против патријарха Кирила.

Превод: „Борба за веру“

Извор: „Телеграм“ канал Александра Вознесењског

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 01 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.