header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Српски бизнисмен тужио владике и епархије СПЦ у Америци
Српски бизнисмен тужио владике и епархије СПЦ у Америци Штампај Е-пошта
субота, 02 март 2024

 Судски спор због обнове изгореле цркве у Њујорку, милиони долара у игри!

            Амерички бизнисмен српског порекла Дон Живковић, чија је грађевинска компанија “Зивковиц Цонноллy Арцхитецтс” изводила радове на обнови цркве Светог Саве у Њујорку која је изгорела у пожару на Ускрс 2016.године, поднео је тужбу против Српске православне цркве сазнаје Сербиан Тимес из добро обавештених извора.

Живковић, који је од 2017 до 2021.године са својом компанијом радио на обнови и рестаурацији цркве, у тужби коју је адресирао на неколико адреса (Епархије СПЦ у САД и Канади, Српску православну цркву у Северној, Централној и Јужној Америци, Источноамеричку епархију СПЦ, Цркву Светог Саве у Њујорку и Одбор повереника цркве Светог Саве) тражи да му се исплати 411,466 долара на име трошкова додатних радова.

Овај судски спор био је и један од разлога прошлонедељне посете патријарха српског Порфирија, уз годишњу скупштину Црквено-школске општине Свети Сава, која се налази под његовом директном управом. Подсећамо, Порфирије је у Њујорку боравио од 16 до 21.фебруара, а током посете имао је више радних састанака у вези са наставком обнове Саборне цркве и парохијског дома у Њујорку.

 

Суштина сукоба између Дона Живковића са једне, и црквене управе са друге стране, која је резултирала овом тужбом, јесте у томе да радови које је Живковићева компанија накнадно изводила на цркви, барем по речима људи из Управе, нису били одобрени са њихове стране.

-Живковићева компанија је била дужна да све додатне радове који нису били предмет прелиминарног уговора о обнови цркве пријави и проследи на одобрење црквеној управи. Они то нису учинили већ су Управу довели свршен чин тако што су само послали фактуре за извршене радове, које ови нису желели да плате, каже за Сербиан Тимес добро обавештени извор из црквених кругова.

Он такође додаје да се обнова цркве одужила мимо свих планова, као и да су трошкови обнове превазишли све процене и очекивања:

-Иако је процењено да ће до сада обављени радови на реновирању спаљеног храма коштати нешто преко 3 милиона долара трошак се у међувремену попео на више од 8 милиона долара. Због тога је својевремено 2017. дошло и до сукоба између Повјереништва, основаног од стране скупштине Црквено школске општине, а састављеног од стручњака на пољу финансија, права и трговине некретнинама, и владике Иринеја. Повереништво је тада поднело оставку због сукоба интереса Дона Живковића, који се прво волонтерски пријавио да води обнову цркве, а онда је унајмио своју архитектонску фирму “Живковић Коноли” као извођача радова.

Занимљиво да је Дон Живковић, својевремено ангажован на препоруку владике источно-америчког Иринеја (Добријевића), са којим је сада у судском спору. Живковић је Србин пореклом из Аустралије, где је својевремено и упознао Иринеја, који је тамо службовао као владика пре доласка у Америку.

 

СУДСКИ СПОР СА ЧОВЕКОМ КОГА ЈЕ СВОЈЕВРЕМЕНО ПРЕПОРУЧИО: Владика Иринеј

Ваља подсетити да су обнова изгорелог храма, смене свештеника Живојина Јаковљевића и вишегодишњи сукоби које су тим поводима имали парохијани, црквена управа и владика источноамерички Иринеј (Добријевић) били су разлог да се одлуком Синода СПЦ од 21. децембра 2021. године Црквено-школска општина Светог Саве и припадајућа парохија повери на духовно старање и управљање патријарху Порфирију.

Треба истаћи да је много буре између парохијана, Управе и владике Иринеја изазвала и понуда за откуп ваздушних права за изградњу облакодера на паркингу који се налази непосредно поред цркве Светог Саве на Менхетну. Првобитна понуда од 80 милиона долара касније је повећана на целих 100 милиона, а сукоби су настали око тога ко је овлашћен да директно преговара са инвеститорима који су били заинтересовани за изградњу пословне зграде.

У тим превирањима могле су се чути и оптужбе да је црква намерно запаљена да би договор о продаји ваздушних права што брже био постигнут.

Током прошлогодишњег обиласка парохије Светог Саве у Њујорку патријарх је истакао како обнова цркве мора ићи брже, о чему је Сербиан Тимес писао.

Извор: serbiantimes.info

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.