header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow УПЦ коментарисала стварање „Румунске цркве Украјине“
УПЦ коментарисала стварање „Румунске цркве Украјине“ Штампај Е-пошта
недеља, 03 март 2024

 Митрополит Климент је навео да је одлука Румунске Цркве изазвана страховима за румунско-језичне парохије Украјине због деловања власти и ПЦУ.

Начелник Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ митрополит нижински и прилучки Климент прокоментарисао је за СПЖ одлуку Румунске Патријаршије да створи „Румунску цркву Украјине“.

Он је напоменуо да је тема забране УПЦ од стране украјинског парламента шокирала не само наше сународнике.

„Колико год украјински политичари покушавали да оправдају својим европским колегама сегрегацију својих сународника на верској основи, из иностранства стиже све више сигнала о забринутости због ситуације са основним правима за Европу и слободом савести у Украјини. Оно што се сазнало о одлукама румунског Синода сугерише да се ова брига брзо развија у практичан план“, истакао је владика.

Према његовим речима, „Румунска Црква је својим одлукама сведочила целом свету о могућим отвореним државним забранама и прогону УПЦ, у чијем саставу су и парохије и манастири који говоре румунски на украјинским територијама у суседству савремене Румуније.”

„Нудећи своју јурисдикцију таквим црквеним јединицама, Румунска Црква наводи очигледну опасност да се у Украјини нађу ван закона, или још горе, потпуно забрањене. Ово је гласан сигнал за украјински парламент о томе како се у Европи размишља о украјинској политици и какве ће то последице имати“, рекао је митрополит Климент.

Истовремено је напоменуо да одлука Синода Румунске Цркве може да укаже на процесе који потенцијално угрожавају територијални интегритет Украјине.

„Није јасно да ли је реч о идеји легалне регистрације по украјинским законима или је таква структура већ регистрована у Румунији. У сваком случају, то представља опасност не само за црквени интегритет, већ и за државни суверенитет на украјинској територији, историјски повезан са румунском државом. Не морате далеко тражити примере. Исти процеси се већ одвијају на југу и истоку наше земље“, истакао је владика.

Али у свему томе постоји још један најважнији фактор – вера и верска начела оних православних етничких Румуна којима је упућена ова примамљива понуда пред предстојећим искушењима и могућим прогонима“, нагласио је митрополит Климент. „Свако ко је упознат са стварном црквеном ситуацијом у украјинским румунским говорним подручјима сложиће се да је управо овај фактор који у садашњој фази таквој иницијативи оставља врло мало реалних изгледа.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.