header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Јесу ли наши наши? Штампај Е-пошта
петак, 15 март 2024

 Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Јесу ли наши наши?

Апостол Јован Богослов овако пише о непријатељима Цркве: „Отишли ​​су од нас, али нису били наши: јер да су наши, остали би с нама; али они изиђоше и кроз то се откри да нису сви наши“ (1. Јованова 2:19).

Мислим да су најгори непријатељи они који „нису наши“, али се претварају да јесу. Када је човек отворено напустио Цркву, разобличио се и отишао својим путем. И хвала Богу! Али када човек остане у Цркви, али при томе не мисли о Њој, него о својој користи, то је много горе (нпр. ако за њега на првом месту није Христос, већ старине; ако он тајно причешћује непријатеље Цркве, само зато што му дају новац и спонзоришу; ако користи људе и игра на њихове страсти у своју корист и друге).

Човек који служи Богу и онај који служи ђаволу могу се разликовати не по томе што један носи свештеничку одећу, а други отворено вређа и грди Цркву. Не, онај ко врши вољу демона може служити у епископским или свештеничким одеждама и вршити мисионарски рад. Али његове хитре и лукаве очи ће га увек одавати. И такође да ће учити не љубави према Богу и људима, него мржњи и злоби.

Нашој младој генерацији данас, више него икада, потребна је светлост и радост, нада и лепота славе Божије, да им се срца испуне љубављу, мудрошћу и вером да нас Бог никада неће напустити. Сејање раздора, непријатељства, манипулисање политичком ситуацијом да би се постао популаран идол међу омладином није пут православног духовника. Глуп „младостарац“ се увек види по томе што воли да учи и раскринкава све и свашта, без обзира на лице и године. Лукави младић се разликује од глупог по томе што ради исто, али истовремено пева хвале онима од којих зависи, бацајући блато на све остале.

Али, како год било, сваки плод мора сазрети или иструнути. Нема друге опције. Сви смо ми грожђе на Христовој њиви, само су неки гроздови миришљави и пуни сока, а други труну, изједани од оса. Свима који нису схватили пут спасења, желим да пожелим да иду путем светлости и доброте, а не да се претворе у трулу грану која је одсечена.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 16 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.