header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Леонид Решетњиков: Патријарх је преминуо у 78. години
Леонид Решетњиков: Патријарх је преминуо у 78. години Штампај Е-пошта
субота, 16 март 2024

 Скоро 11 година је био на челу Бугарске православне цркве. Када је изабран, био је познат широј јавности као тихи, изненађујуће смирени, лаконски митрополит русенски. Одликовао се пријатељским, неконфликтним односом како према лаицима, тако и према свештенству и архијерејима БПЦ. Увек је покушавао да избегне проблематичне ситуације и покушаје да се увуче у било какве „интересне групе“.

Као такав, одговарао је свима: и бугарским властима и „браћи по занату“ [орг. "цеху", тј. архијерејима]. Једино, многи нису знали - какво је здравствено стање митрополита Неофита? Пошто је постао патријарх, био је болестан све време, недељама, месецима.

Ја сам га упознао када је био практично „почетник“, млади јерарх. Безусловно, он је био искрено верујући човек. Не једном сам видео сузе у његовим очима током литургије или када је слушао црквено песнопјеније. Иначе, у њега је био одличан музички слух и пријатан баритон. У прошлости управник црквеног хора, владика Неофит је волео да пева и слуша добру музику, посебно класичну. Веома је волео руске песме, руске црквене хорове. Према Русији се односио са поштовањем својственим већини Бугара. Током наших сусрета осећало се, да је то искрено.

Његовo патријарховање је дошло у тешким данима за Бугарску, када су владајући кругови предавали земљу Западу, покретавши огољену русофобну кампању. Патријарх Неофит је својом снагом и карактером, настојао да „флексибилном политиком” сачува Цркву од увлачења у буран политички живот, да сачува јединство, и традиционалне односе са Руском православном црквом. Не може се рећи, да је успео у свему, али БПЦ у целини није постала инструмент антинародних владајућих снага, што од ње желе да добију западни господари Бугарске.

Сада ће Бугарска црква бити подвргнута најснажнијем притиску како би за патријарха изабрала особу послушну властима и Западу. Искуство „флексибилног”, неужурбаног, разборитог Неофита им никако не одговара. Јерархе, оријентисане на сарадњу са РПЦ, и „неутралне“ чекају тешки дани. У одређеном степену, предстојеће одлуке ће одражавати труд покојног патријарха Неофита на челу Бугарске православне цркве.

Извор: "Телеграм" канал Леонида Решетњикова

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 16 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 73 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.