header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Почетак Великог поста Штампај Е-пошта
недеља, 17 март 2024

 Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Тако се приближило време Великог покајничког поста. Ово је извор душе, када смо позвани да очистимо своја срца од сваке прљавштине. Сваке године понављамо иста дејства. Али зар дрвеће не оживљава изнова и изнова сваке године после зиме?

Зар се планете не окрећу у истој орбити све време? Шта се дешава ако ћелија престане да живи својим нормалним животом? Онкологија ће се десити. Шта ако елементарне честице промене своју путању? Доћи ће до нуклеарне експлозије. Сви људи имају исте духовне болести, па се из године у годину трудимо да их лечимо истим средствима – покајањем, молитвом и постом.

Главни циљ поста је да срце учини садом благодати, да не буде као сито које не може да задржи живу воду. Један од главних разлога зашто не можемо да успемо у свом духовном животу је то што осуђујемо друге људе. Ми себе чинимо мером свих ствари. Осуда је, у суштини, језик Антихриста, јер онај ко суди другог ставља себе на место Бога.

Други разлог је што имамо мишљење о себи. Није случајно што је једна од припремних недеља за Велики пост посвећена причи о митару и фарисеју. Ма какве постове вршили, ма шта добро чинили у свом животу, све ће то бити негирано гордошћу и узвишеношћу.

 Током Великог поста много говоримо о потреби пажње за свој живот, трезвености, посту и молитви. Али постоји један подмукли непријатељ којег не треба потценити. Он није постојао у време када су живели древни Свети Оци, па о њему ништа нису говорили. Када се Интернет појавио у свету, почео је да заузима огроман простор у животу сваке особе. На крају крајева, постоји све што вам срце жели. Свака забава за ум и чула. Али све то не само да уништава душу, већ је и убија. Вести и политичка пропаганда мењају човека на тај начин да он сам, не примећујући то, постаје опседнут мислима и идејама које у њега убацују медији. Због тога је веома важно да можемо да искључимо себе, своје умове, од овог извора. Уђите у унутрашњу пустињу свог срца и уверите се да ниједан зли импулс из спољашњег живота не може да пробије тамо. Све што се дешава напољу препустите вољи Божијој, а усредсредите се само на своје дубоко покајање, молитву и созерцање Бога. Ово је пост који ће угодити Богу.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 17 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.