header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Почело је: епископи Београдске патријаршије се молили са украјинским расколницима Штампај Е-пошта
уторак, 19 март 2024
             На опелу бугарског патријарха Неофита, 16. марта 2024. године, били су присутни и изасланици Београдске патријаршије – епископи нишки Арсеније и тимочки Иларион. Шта је спорно?

Спорно је то што су учествовали у молитвословљу са вођом украјинске секте „ПЦУ“ Сергијем Думенком и његовим сарадником Евстатијем Зорјом.

По канонима, епископима Арсенију и Илариону следује свргнуће и одлучење:

10. правило Св. Апостола

Који се заједно  са одлученим, ма било и у кући, буде молио, нека се одлучи.               

11. правило Св. Апостола

Клирик, који се буде молио заједно са свргнутим клириком, нека се свргне и он.

45. правило Св. Апостола

Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

Иначе, никако се под сумњу не може ставити, да ли су Арсеније и Иларион знали да су у храму украјински секташи. То фотографија недвосмислено показује: српски епископи чак стоје у истом реду са Думенком и Зорјом. Арсеније и Иларион су - видећи секташе - требали да напусте храм. Овако, немају изговор.

И тако се Београдска патријашија све више увллачи у општење са украјинским расколницима. Први корак је био пријем у поменутој патријаршији грчких митрополита који су признали укро-фашистичку секту „ПЦУ“, о чему смо раније већ известили.

Јасно је, међутим, да епископи Арсеније и Иларион не само да неће бити рашчињени, већ неће бити ни опоменути.

Украјински секташи су били у пратњи архирасколника и јеретика из Истанбула Вартоломеја, који је шеф врху Београдске патријаршије, што само по себи све говори.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 19 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.