header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Грчки апологета Содома
Грчки апологета Содома Штампај Е-пошта
среда, 20 март 2024

 Митрополит Хризостом сматра да „сваки екстремни поступци повезани са екскомуникацијом немају места у Цркви“

Митрополит месинијски Хризостом из цркве Грчке рекао је да Црква не треба да одлучује оне политичаре који су гласали за легализацију хомосексуалних бракова.

Према речима Хризостома, „Свети синод Грчке цркве је својом одлуком о предлогу закона о равноправности бракова и легализацији истополних бракова јасно и искрено изразио своје неслагање“.

Истовремено, је Хризостом приметио да се неслагање Синода не може сматрати „противљењем овој владиној иницијативи“, јер је Синод „ово специфично питање (легализација хомосексуалних бракова – прим. аут.) сматрао изазовом библијском и патристичко учење о човеку, физиологији односа, облику породице и, наравно, пројекцији новог модела друштва, изграђеног на новом систему вредности.”

Овакав став Грчке цркве, рекао је он, „представља дидактички позив својој пастви, којој она мора да подучава и води, јер је то њена улога у друштву.

Истовремено, навео је, Црква „није подстицала немире, није изазивала спорове и није стварала расколничке склоности, већ је, напротив, смирено и доследно говорила оно што је хтела да каже“.

„Она није сазивала скупове, није доносила одлуке о референдумима, није никога застрашивала и то никада неће учинити. Ратовима и поделама није место у Православној Цркви, и сваки пут када их је прихватила, претрпела је штету. Православна црква не искључује никога осим ако сам себе не искључује“, рекао је митрополит Хризостом.

Такође је навео да „Православна Црква, у духу разумевања и прихватања, прихвата свакога, чак и грешника и блудницу, али не прихвата грех. Она увек чека покајни повратак палих, зато наглашава да онај који дође не треба да буде прогнан!“

„Стога, било каквим екстремним поступцима повезаним са екскомуникацијом, није место у Цркви. Љубав, разумевање и помирење увек морају превладати. Уздржавање и умереност, а не екстреми. Црква не дели, већ уједињује, мири и жртвује, не захтевајући да се други жртвују за њу“, написао је он.

Као што је познато, митрополити китирски Серафим и пирејски Серафим, екскомуницирали су посланике који су подржавали легализацију хомосексуалних бракова.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.