header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Илон Маск је показао првог пацијента коме је уграђен чип у мозак
Илон Маск је показао првог пацијента коме је уграђен чип у мозак Штампај Е-пошта
петак, 22 март 2024

 У објављеном видеу, парализовани човек може самостално да помера курсор на екрану рачунара снагом мисли.

20. марта 2024. године Илон Маск је објавио видео на својој друштвеној мрежи X (раније Твитер) и показао прву особу којој је уграђен чип у мозак. 29-годишњи пацијент је рекао да је његово име Ниланд Арбо и да је парализован испод својих рамена након несреће пре око осам година.

Арбо је демонстрирао на видео снимку како, користећи снагу мисли, помера курсор да игра рачунарски шах.

"Операција је била врло лака", рекао је на презентацији. Међутим, признао је да нова технологија није савршена, а експеримент није могао без "неких проблема".

Напомиње се да је Neuralink уређај дизајниран да прочита активност мозга да дешифрује какво кретање човек намерава да направи, а затим започиње наредбу да изврши ову акцију.

Видео са Арбом појавио се скоро три године након што је Неуралинк објавио запис у којем мајмун игра својим умом. Тада је компанија критикована за злоупотребу животиња током развоја мозганог имплантата.

Раније, Илон Маск у коментару на X признао да су мајмуни умирали током теста. Истовремено, тврдио је да ниједна смрт није била повезана са имплантацијом. Међутим, истрага коју је водио WIRED је показала супротно. Новинари су проучавали ветеринарске записе, а такође су интервјуисали бившег запосленог и истраживача Neuralink и сазнали да су неке животиње еутаназиране након што је њихово здравље погоршало након имплантације мозганог чипа.

Маск је рекао да је први неуралинк производ звао телепатија ("телепатија"). Према његовим речима, телепатија вам омогућава да "само помислите" да управљате телефоном или рачунаром, и кроз њих "скоро било којим уређајем".

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 25 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.