header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Секретар СПЦ пао на царини: шверцовао томпусе и скупоцене торбе
Секретар СПЦ пао на царини: шверцовао томпусе и скупоцене торбе Штампај Е-пошта
четвртак, 21 март 2024

 Када је видео да је откривен, почео да се позива на моћнике које наводно познаје

Дејан Накић, бивши секретар некадашњег патријарха Иринеја, починио је многобројне царинске прекршаје, сазнаје Република од добро упућеног саговорника из Патријаршије СПЦ.

Према информацијама до којих је дошао наш лист, Накић је ухваћен у покушају шверца кубанских цигарета и то није једини његов прекршај.

- Поред кубанских цигара, он је ухваћен и у шверцу других ствари. Ухваћен је у кријумчарењу скупоцених торбица, а преко границе је преносио и велике суме, много веће од оних које су законом дозвољене. Кад су га ухватили, покушао је да се извуче тако што се позивао на поједине функционере, али и људе из врха Цркве - објашњава наш саговорник.

Иначе, шверц кубанских дуванских производа постао је веома уносан посао, на којем се само од једне туре могу зарадити износи од више десетина хиљада евра. У последњих неколико година наша царина је пресекла неколико великих већих пошиљки скупоцених кубанских цигара.

Према нашим прописима, у Србију је дозвољено унети 50 цигарета, 25 цигарилоса (до три грама по комаду), 10 цигара, 50 грама дувана или одговарајућу комбинацију наведених производа. Количина која је пронађена код Накића, према изворима блиским овом случају, далеко је већа и мери се петоцифреним доларским сумама. Као што смо рекл, Накић се правдао да су ти дувански деликатеси наводно намењени веома утицајним људима у нашем друштву, од којих су неки на високом позицијама у СПЦ.

Дејан Накић, према писању медија, 2011. постављен је за директора Производног завода Српске православне цркве Архиепископије београдско-карловачке, а и после тога је добијао значајне положаје у СПЦ. Његово име је било везано и за аферу око куповине бронзаних врата за Храм Светог Саве у Београду.

* Ухваћен у покушају шверца кубанских цигарета

Наиме, он је био потписник уговора с немачком компанијом "Страссацкер Пројецт", према којем је требало издвојити невероватних 1.723.000 евра да би се купила троја велика и шестора мала врата од бронзе. Оно што је још проблематичније јесте да он за потпис овог уговора није тражио дозволу Синода СПЦ нити је добио било какво одобрење да склопи овакав договор. Доброобавештени извори кажу да чак ни патријарх Иринеј није био обавештен о овом послу.

Сада је његово име поново везано за непочинства, овог пута због царинских прекршаја.

Видео питања, али није одговорио

Редакција Српског телеграфа и портала Република је послала питања Дејану Накићу.

- Господине Накићу, имамо питања за Вас везана за царинске прекршаје. Наиме, имамо информације да сте ухваћени у покушају шверца кубанских цигара, скупоцених торбица, па и новца. Наводно сте се том приликом позивали на поједине функционере. Да ли је то тачно?

Дејан Накић је видео питања, али на њих није одговорио.

Извор: https://www.republika.rs/vesti/srbija/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 21 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.