header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Александар и Петар: "Анатеме" патријарха Порфирија Штампај Е-пошта
уторак, 26 март 2024

"Ако је све ово заиста као што снимак приказује, ридања је достојан призор да мноштво народа бесловесно прати патријарха и узвикује анатема на Православно исповедање вере за које су наши Свети оци и наши и њихови преци крв проливали. То међутим не чуди јер се на исто тако бесловесно изговарало аксиос (достојан) на многим епископским хиротонијамна у последње време". 

 + + +

Помаже Бог браћо,

Несумњамо да је и до вас дошао ужасавајући снимак који кружи по интернету и који је већ изазвао велику смутњу и узнемирење међу верним народом, а на коме патријарх Порфирије чита "анатеме" на Недељу Православља.

На снимку патријарх изговара:

  

Онима који погрешно уче о Богу нашем, једноме у Тројици, анатема!

Онима који погрешно уче о оваплоћењу Господа нашега Исуса Христа, Сина Божијег, анатема!

Онима који погрешно уче о Духу Светоме, о томе да он происходи од Оца, анатема!

Онима који погрешно уче о Цркви Божијој као о телу Христовом, анатема!

А Богу нашему нека је слава Оцу и Сину и Светоме Духу сада и увек и у векове векова. Амин.

Верујемо да сте приметили да поред тога што се на снимку анатемише православно учење да Дух Свети исходи од Оца, и да је Црква Тело Христово, да су и остале изговорене анатеме врло уопштене и двосмислене и да то уопште нису анатеме из чина молебана на Недељу Православља.

Ово је превод анатема које се налазе у Чину молебана у Недељу Православља издатог 1904. у Петрограду. (линк: https://xn--80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xn--

Онима који одричу постојање Божије, и тврде да је свет самопостојећи, и да су све ствари у њему настале случајем, без Промисла Божијег, анатема! (трипут)

Онима који говоре да Бог није Дух, него тело, или да Он није праведан, милостив, премудар, свезнајући, и друге такве хуле, анатема! (трипут)

Онима који се усуђују да говоре да Син Божији, а исто тако, и Свети Дух, да нису једносуштни и исте части са Оцем, и који исповедају да Отац и Син и Свети Дух нису Један Бог, анатема! (трипут)

Онима који безумно говоре да долазак у овај свет Сина Божијег у телу и Његово вољно страдање, смрт и Васкрсење нису били потребни за наше спасење и искупљење од греха, анатема! (трипут)

Онима који одбацују благодати искупљења проповедане Јеванђељем, као једина средства нашег оправдања пред Богом, анатема! (трипут)

Онима који се усуђују да говоре да Пречиста Дјева Марија није била Дјева пре рађања, при рађању и после рађања, анатема! (трипут)

Онима који не верују да је Дух Свети надахњивао Пророке и Апостоле, а преко њих упућује и нас на истински пут вечног спасења и потврђује исто чудесима, и сада обитава у срцима свих верних и истинских хришћана, и води их ка свакој истини, анатема! (трипут)

Онима који одбацују бесмртност душе, крај света, будући суд и вечну награду за врлине на небесима, а за грехе осуду, анатема! (трипут)

Онима који одбацују све Свете Тајне Цркве Христове, анатема. (трипут)

Онима који одбацују Саборе Светих Отаца и њихо Предање, које је у сагласности са Божанским Откровењем, и које је побожно чувано од стране Православне Саборне Цркве, анатема. (трипут)

Онима који помишљају да се православни Владари не узводе на престоле по нарочитом благовољењу Божијем о њима и да се при помазивању на царство на њих не изливају дарови Духа Светог ради прохођења овог великог звања, и који тако позивају против њих на побуну и издају, анатема! (трипут)

Онима који вређају и хуле на свете иконе, које Света Црква прима у спомен дела Божијих и његових угодника, да би оне који их гледају надахнуле побожношћу и подстакле их да их подражавају, и онима који кажу су оне идоли, анатема. (трипут)

Свесни огромних саблазни које је патријарх од самог ступања на трон чинио против Православне Вере као и тога да је све то израз његове криве и екуменистичке вере, посумњали смо на аутентичност снимка, знајући да су екуменисти лицемерни и препредени и да своју криву веру јасно не желе да исповеде. Због свега овога, прво што нам је пало на памет после одгледаног снимка било је да се ради о, у најмању руку, несланој шали, а оправдано би се могло рећи и клевети на патријарха од стране србских ревнитеља не по разуму или некога ко жели да изазове додатну смутњу у Цркви. На снимку се види да је наводно видео објављен на јутјуб каналу Светосавска Башта, али тог снимка више на том каналу нема. Чули смо да је на тв Храму био окачен цео снимак Литургије и молебана на Недељу православља, али ни тог снимка више нема. Прошле године (може се видети и на овом линку:  https://www.youtube.com/watch?) снимак целе Литургије на Недељу Православља је исти дан окачен на тв Храму. Дакле, ако је неко нешто монтирао на оригинални снимак, поставља се основано питање зашто су ти оригинални снимци скинути са интернета, јер би они баш и били кључни и најбољи доказ шта се заиста у недељу догодило и да овај снимак није аутентичан. Овако како јесте, све указује да у овом случају неко нешто мути покушавајући да оно што се догодило лукаво прикрије и забашури. Симптоматично је да се еп. Стефан одмах након анатемисања Православног исповедања о Духу Светом, у чуду окреће и да потом са смешком нешто коментарише.

Сматрамо да је велика штета и смутња већ учињена и да се преко овога не може тек тако прећи јер је на снимку патријарх изрекао анатему на истинско Православно исповедање вере да Дух Свети исходи од Оца и да је Црква Тело Христово. У најмању руку патријарх би морао јавно да се изјасни  да ли је снимак аутентичан и да се у најкраћем року на тв Храм објави целокупан оригиналан снимак, као и да са тв Храма објасне зашто је тај снимак уклоњен или уопште није објављен.

Уколико је снимак аутентичан патријарх би морао јавно да се покаје и одрекне свега што је неправославно изрекао као и да се покаје за дрскост и смелост да, Духом Светим надахнут и од Светих Отаца састављен чин молебана на Недељу Православља, произвољно мења и прекраја.

 

ПС: Ако је све ово заиста као што снимак приказује, ридања је достојан призор да мноштво народа бесловесно прати патријарха и узвикује анатема на Православно исповедање вере за које су наши Свети оци и наши и њихови преци крв проливали. То међутим не чуди јер се на исто тако бесловесно изговарало аксиос (достојан) на многим епископским хиротонијамна у последње време.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 26 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.