header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Порфиријеве анатеме на православне: монтажа, "фројдовска омашка" или намера? (видео) Штампај Е-пошта
уторак, 26 март 2024

   На друштвеним мрежама кружи снимак на коме Порфирије, у Храму Светог Саве, у Недељу Победе Православља, чита Синодик. То  наши патријарси, колико знамо, до сада нису радили, а овај је ваљда хтео да покаже како је правоверан. Заправо, снимак показује само извод из читања – који је изазвао невиђену пометњу и узнемиреност међу правоверним свештенством и верницима - јер Порфирије изриче анатеме на православне!!!

Снимак је, најпре, био постављен на „Јутјуб“ каналу „Светосавска башта“, одакле је убрзо уклоњен. У међувремену га је преузео и објавио канал „Vrhovni Respirator“, одакле смо га ми преузели.

Погледајте, најпре, снимак, па ћемо потом да га размотримо:

    

Сада се постављају следећа питања:

1. да ли је снимак аутентичан? Можда је измонтиран уз помоћ вештачке интелигенције?

У том случају, Патријаршија је дужна да се огласи и демантује аутентичност снимка. Међутим, да би њихов деманти био уверљив, потребно је да њихова ТВ „Храм“, која је снимала догађај, објави цео снимак из Храма Светог Саве (са читањем Синодика), а не само Порфиријеву беседу, како је сада случај.

2. Можда је Порфирије направио лапсус, и грешком изговорио то што је изговорио?

У том случају, мора да се огласи Патријаршија саопштењем, да је то била Порфиријева ненамерна грешка, а Порфирије мора да изађе у јавност и скине анатеме које је бацио на православне! И, наравно, да Синодик прочита поново, како је исправно.

Уколико ништа од овог не учини, то ће бити доказ да је снимак аутентичан и да је Порфирије бацио анатему на православне. И то не само на данашње православне – већ и на православне свих времена, скупа са нашим Светим Оцима.

3. Ако се покаже да је Порфирије заиста изрекао анатему православнима, колико је она валидна? Нимало. Зато што би чињенично произилазило да је анатему изрекао направославан односно јеретик (јер, јеретик је свако ко проклиње православне), а анатеме јеретика немају никакво дејство и силу. Као, рецимо, она коју је на престо Свете Софије, 1054. године, бацио папин изасланик кардинал Хумберт на Источну Православну Цркву.

Порфирије је, такође, изрекао анатему православнима, и зато што верују да је „Црква Тело Христово“.

   У психологији постоји појам „фројдовске омашке“ или парапраксе, а односи се на грешку у говору, памћењу или физичкој активности која се јавља услед мешања несвесне пригушене жеље или унутрашњег тока мисли. Класични примери укључују лапсусе, али и погрешно читање и писање, неразумевање, привремено заборављање, погрешно постављање и губљење предмета... Уз то, фројдовска омашка може открити ствари које особа жели, али није у стању да изрази, или осећања која неко има а још их није сам свесно схватио. То значи да до фројдовског лапсуса долази када особа жели да каже једну ствар а изговори нешто сасвим друго. При том открива своју тајну жељу. 

 Несрећни филопаписта и трули екумениста и новотарац, који је изабран под притисцима и упркос благослову, који, како каже Његош, „на трон сједи неправо узети“, морао је да направи два лапсуса – да анатемише нас, православне, које су, како пише др Миодраг М. Петровић, папистички јеретици звали патаренима, јер говоримо да Дух Свети исходи само од Оца (ex Patre procedit),  а не и од Сина (ex Patre Filioque procedit, како пише у папском символу вере), и да се одрекне нас, који, за разлику од екуменистичких отпадника, који верују да има много „цркава“ (чак постоји и „Светски савет цркава“), знамо да је ЦРКВА ЈЕДНА И ЈЕДИНСТВЕНА.

Наравно, он се  неће постидети. Спрема се, са њему сличнима, да иде у Ћелије и служи за Благовести, поводом четири и по деценије од упокојења Светог оца Јустина, кога је, својим "лапсусом", такође анатемисао, и под чију анатему пада док се јавно не извини.  

Дакле, чека се оглашавање Патријаршије. Уколико га не буде, то ће бити доказ да је снимак аутентичан, и да је Порфирије заиста проклео православне.

У (узалудном) чекању демантија, нашим читаоцима скрећемо пажњу на следеће моменте везане за снимак:

Док Порфирије изговара: „Онима који погрешно уче о Духу Светоме, о томе да он происходи од Оца – анатема!“ - кад је рекао „од Оца“ и требао да изговори „и сина“, он је у делићу секунде застао. Зашто? Па зато што је схватио, да би тако изрекао проклетство на паписте, а он је љубио руку поглавару паписта – папи Фрањи!

Такође, у прилог аутентичности снимка сведочи и понашање Стефана Ремезијанског, старешине Храма Светог Саве и свештеника око Порфирија. Они се сгледају, осмехују, реагују зачуђено, чиме потврђују да је Порфирије рекао то што је рекао.

Но, ипак, ЧЕКАМО САОПШТЕЊЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ И ПОСТАВЉАЊЕ ЦЕЛОГ СНИМКА НА НОВОТАРСКОЈ ТВ „ХРАМ“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 28 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 1 гост на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.