header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Александар и Петар: Тешко онима који зло зову добро, а добро зло! Штампај Е-пошта
среда, 27 март 2024

 Тешко онима који зло зову добро, а добро зло; који праве од мрака свјетлост, а од свјетлости мрак; који праве од горкога слатко, а од слаткога горко.

(Ис 5:20)

Помаже Бог браћо,

Јавио се игум. Петар Драгојловић да оправда сва Порфиријева безакоња.

https://www.cudo.rs/%

Он то чини на врло лукав начин, изврћући чињенице и приказујући црно белим и бело црним. 

Бранећи Порфирија, он пише:

1. Патријарх Порфирије није у Недељу Правослсвља исповедао било какву јерес, нити је анатемисао било које православно учење.

2. Превод на српски језик који је читао Патријарх јесте незграпан и није баш најсрећнији, али онај ко се бар мало удуби у смисао реченог, увидеће да Патријарх није исповедио никакву јерес.

3. Постоје често и злонамерни људи који прате сваку реч Патријарха Порфирија и гледају да је протумаче на свој искривљени начин, као и да своје злоумишљеније рашире преко интернета и узбуне верни народ.

Затим пише, цитирајући патријарха:

а) Онима који погрешно уче о Духу Светоме (о томе да Дух Свети од Оца происходи). Анатема!

Не разумем шта овде није јасно? Дакле, није овде Патријарх рекао да је погрешно учење - да Дух Свети происходи од Оца, већ је анатемисао оне који о Духу Светоме и о тој истини - да Дух Свети происходи од Оца, погрешно уче.

б) Онима који погрешно уче о Цркви Божијој (као Телу Христовом). Анатема!

Сада су криви преводи текстова, иако анатема које је изрицао Порфирије уопште нема у тексту молебана. Иначе, када се погледају анатеме из молебана, примећује се да су се Оци старали, вођени Духом Светим, да текст анатема буде врло прецизан, недвосмислен и конкретан. 

Одакле су уопште анатеме које је читао Порфирије и ко их је преводио и одакле?

Међутим, у својим покушајима да оправда Порфирија изрекао је и написао горе наведене анатеме на истине Православља и тиме пао у исто Порфиријево богохулство, што не може да прикрије никаквим акробацијама.

Ово што је доле навео као појашњење потпуно мења смисао горе изреченог. Да је Порфирије мислио тако као што он жели да представи, онда би било речено овако: Онима који погрешно уче о Духу Светом, који од Оца исходи,... 

Овде обратите пажњу на коришћење речи происходи(!) које нема у Символу вере, ми верујемо и исповедамо да Дух Свети од Оца исходи...

Иначе, дотични је познат по брањењу свакаквог безакоња у нашој Цркви.

Тако је приликом устоличења патријарха (линк испод) писао да је Порфирије "апостол љубави Христове", да смелошћу надилази крутост закона и да га ми у ствари, пошто не можемо достићи те његове висине, осуђујемо као што су фарисеји и садукеји осуђивали Христа. Тиме се ваљда да оправдати сва цркворушитељна активност дотичног.

https://www.cudo.rs/%D0%

Иначе, за патријарха Вартоломеја је писао (линк испод):

Видимо да поједина браћа и сестре, дају себи превелику слободу да Патријарха Цариградског називају јеретиком и расколником. Но, браћо и сестре, то није добро. Ако би боље познавали бурну Историју Цркве Христове, и како Црква Христова врло опрезно суди било коме, а посебно Патријарху Цариградском, не би сте упали у замку да Патријарха Вартоломеја, без обзира на све његове јавне слабости и грешке, називате јавним јеретиком и расколником.

https://pouke.org/forums/topic/

Иначе, познато је и да је у манастиру Благовештење на Руднику вршио притисак да се потпише клеветничко језуитско саопштење да гоњења од стране еп. Јована нема и да је он брижан пастир и духовни отац, а да су сви они који говоре да гоњење постоји клеветници.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 27 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.