header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Зашто се руски патријарх плаши имена Исусовог?! Штампај Е-пошта
петак, 29 март 2024
          Колеге из Источне цркве су још једном анализирале текст патријарховог говора и приметиле да тамо нема речи „Исус Христос“. У тексту Светског руског народног сабора (ВРНС), којим руководи патријарх, у завршном документу на сајту Патријаршије (овде:), Христос се такође не помиње.

Да, недавно сам писао о овоме (хттпс://т.ме/алек_вознесенски/19650) да патријарх избегава да користи име Господње у својим говорима. У његовим говорима по правилу нема речи „Исус Христ”. Можда у неким појединачним проповедима именује Господа, али, по правилу, из неког разлога избегава ове речи. Зашто? Плаши се имена Христовог? Да ли он мисли да је изговарање „Исусе Христе“ некако непристојно? Ово није први пут да се то дешава и стога нехотице привлачи пажњу.

Момци из Патријаршије, ко чита, треба му некако сигнализирати да једном нико није приметио. Два, три, пет, десет - необичност. Када је овако скоро све време, то нехотице изазива, најблаже речено, изненађење.

А када се у тексту Светског руског народног савета, којим председава Патријарх и који је представљен на сајту Патријаршије, Христос ни једном не помиње, онда ово личи на документ ЦК КПСС, а не на документ неког сабора Цркве. Толико су се трудили на проблемима, толико се трудили да су заборавили на Христа... Па, некако је неприлично у Цркви без Христа... Тако ми се чини.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "Телеграм" канал Александра Вознесењског

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.