header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грчка отпадија - прво су легализовали истополне "бракове" а сада хуле на Благодатни Огањ Штампај Е-пошта
среда, 08 мај 2024

 О одлуци атинског суда да ослободи богохулника који је негирао чудо силаска Благодатног огња

Уочи Светог Васкрсења Христовог, задат је још један ударац православљу – атински суд је у потпуности ослободио грчког новинара Димитриса Аликакоса, који је напао чудо силаска Благодатног огња.

Како преноси Газета.ру, он је о томе написао књигу и поставио видео на Јутјуб где архиепископ Исидор, који сваке године учествује у овом обреду силаска, признаје да управо он пали Благодатни огањ. Аликакос је објавио књигу „Искупљење – о светој светлости“ (Redemption – About the Holy Light) 2019. године, годину дана након што је први пут разговарао са учесницима обреда силаска – Скевофилаксом (настојником и сакристаном патријарха), архиепископом Јерусалимске Патријаршије Исидором, а такође и г. бивши скевофилакс, архиепископ Никифор. Јерусалимска патријаршија је као одговор на објављивање књиге поднела грађанску тужбу тражећи 700 хиљада евра на име накнаде моралне штете од аутора и издавача књиге. У јануару 2021. поднели су и кривичну пријаву против Аликакоса. Тврдили су да је његова књига ширила лажи и да је он сам до тих информација дошао незаконито. Као одговор, Аликакос је поставио интервју са архиепископом Исидором на видео сервису Јутјуб, где он апсолутно мирно, насмејан и резонујући да „ово већ сви знају“, прича како пали кандила за обред силаска Благодатног огња. Као резултат петогодишњег суђења, одлагања суђења и дуготрајног разматрања доказа, новинара Аликакоса суд је ослободио.

Заузврат, дугогодишњи оповргатељ чуда Благодатног Огња, рашчињеног страног агента Андреја Курајева, написао је у свом ЖЖ, не без задовољства:

„Па, до следеће суботе, покушајте да размислите о томе. Не можете сво православље заснивати на трулим аргументима о „чуду самозапаљења“. Па, то је само правило технике апологетске безбедности."

Нападе на чудо прокоментарисао је у телефонском интервјуу Руској народној линији начелник Мисионарског одељења Новосибирске епархије, стручњак за област сектологије, консултант Одељења за борбу против екстремизма Министарства унутрашњих послова г. Руске Федерације, протојереј Александар Новопашин:

Борба Светлости са тамом. У овој ситуацији се јасно види да западни „цивилизовани“ свет чини све да богохуљење на Бога буде природно за већину људи који читају све ове глупости и верују у њих. Видите, атински суд је ту нешто препознао... Ми савршено разумемо шта су европски судови. Можда ће Хашки трибунал нешто наградити. Али то не значи ништа. Знамо да је Благодат која произилази уочи Светог Васкрсења Христовог јасно присуство Божије у храму Васкрсења Христовог на Гробу Господњем. Ово је јасно присуство Господа на видљив начин да ојача нашу веру, да нас подржи и да нас укорени у нашем недостатку вере. Читао сам све ове ствари о упаљачима и слично. Али онда се поставља питање: Зашто овај Огањ не опаљује у првим минутима?

Да нисам био сведок овог чуда, да нисам био на силаску Благодатног огња, могао бих да се позовем на бројна сведочења људи који су управо осетили нестворени део Благодатног огња у тренутку његовог силаска на Гроб Господњи. Могао бих да наведем сведочанства људи из различитих година и епоха, али суштина је у томе што сам био код Гроба Господњег – остао сам један дан код Гроба Господњег, у Олтару – наспрам едикула. И добро сам видео како се дешавају сви ти догађаји. Штавише, замолио сам Господа да осетим ово чудо, да се уверим у нествореност Огња, у његова необична физичка својства. Гомила од 33 свеће, горуће јарким пламеном, дошла је у контакт са мном – коса ми није горела, није било опекотина, ништа. Пробио сам Ватру кроз браду! На крају крајева, ако узмете обичан упаљач или шибицу и принесете га коси, потребно је само секунд и све ће се упалити.

У рукама ми је била права бакља од 33 свеће, коју сам померао преко своје браде, осећајући само топли дах Благодатног огња. И ништа није изгорело. Штавише, имам видео снимак овог тренутка када Ватром додирујем браду. Зашто се ови докази не узимају у обзир?

На интернету и у штампи постоје бројна сведочанства људи који су сами искусили чудо Благодатног огња. Зашто се то не узима у обзир, већ се као доказ узима неразумљив записник, слово појединог новинара? И не узимају се у обзир сведочанства хиљада и хиљада људи о чуду Благодатног огња. Шта ово значи? О пристрасности људи који доносе одлуку. То је природно за пали свет, за свет у коме одређени део људи служи непријатељу нашег спасења – сатани. Они певају уз све ове речи и певају химну неверју и борби против Бога.

Лично сам искусио нестворену суштину Благодатног огња који је сишао са неба. Тако да се само смејем одлуци атинског суда. Шта да кажем ако сам лично доживео чудо Благодатног Огња?!

Вреди посебно напоменути још један важан моменат: цела поента је у томе што су више пута забележени случајеви паљења свећа ходочасника на Светом гробу. Сећам се када сам 1996. године био на силаску Благодатног огња у Јерусалиму. У храму Васкрсења Христовог, пре чуда, угасе се све свеће и кандила – ни један фитиљ не гори. Изнад улаза у кувуклију, где иза Благодатног огња улази јерусалимски патријарх, налази се велика икона Васкрсења Христовог, испред које кандила висе у два реда. Она нису горела. А када је Патријарх изашао из кувуклије, кандила су већ горела. Ко их је запалио? Који упаљач? Ко је скакао испред свих и палио их? Шта је ово?

Стога је одлука атинског суда јасна борба против Бога оних који служе злу. Очигледна дискредитација и клеветање оних чуда која нам Господ показује због наше неверности. Покушај да се поткопа вера људи да нас Господ воли, штити, опомиње и подсећа на потребу да живимо у Богу и са Богом.

Иначе, у Грчкој су недавно легализовани такозвани истополни „бракови“. И у овоме нема ничег изненађујућег – једно следи из другог. Видимо у шта се претвара једна наизглед православна земља. То су последице отпадништва од Бога, прво истополни „бракови“, а затим устремљење на Створитеља света. Не бих се изненадио да суд у Грчкој ускоро ослободи богохулника који тврди да се Васкрсење Христово није догодило.

Слуге зла не могу извући никакве друге закључке. Али има људи који су лично дотакли чудо Благодатног Огња.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "Благодатни огањ"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.