header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Илија: Васкрсли Христос нам је поново отворио врата раја Штампај Е-пошта
четвртак, 09 мај 2024

 „Исус јој рече: Ја сам васкрсење и живот: који вјерује у мене ако и умре, живјеће.“ (Јн. 11,25)

Испунио се главни циљ велике тајне промисла Господњег – Христос васкрсе! Ово неизрециво и недостижно чудо допире до срца сваког човека и испуњени свеопштом радошћу кличемо: Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Син Божји и Син Човечији са божанском и људском природом, спаситељ и обновитељ света, рођен је у њедрима изабраног народа Израиља. По људској природи Он је обухватио цело човечанство, али с том разликом што није имао греха, као што није имао и Адам пре пада. Он се назива и Другим Адамом, јер ни Адам ни Исус нису имали физичког оца. Први Адам је створен од земље и надахнут Духом од Творца, други – од Свете Дјеве Марије, земља се испунила Духом Светим. Грехом првог Адама изгубили смо рај и почела је смрт и пропадање, а Други Адам – Христос нас је спасао од греха и духовне смрти, дао нам је живот вечни и поново отворио врата раја. Господ, који је постао човек, обновио је нашу палу природу и повратио нас у првобитни лик Божји, до тада покварен грехом. Истовремено, показао нам је пример какав однос треба да имамо једни према другима и према Богу да би првобитни промисао Свете Тројице оживео у нама.

Извор: Грузијска Патријаршија / "СПЦ.рс"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 09 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.