header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Старац Пајсије: Како је један брат за кратко добио и изгубио дар Исусове молитве
Старац Пајсије: Како је један брат за кратко добио и изгубио дар Исусове молитве Штампај Е-пошта
субота, 08 јун 2024

 Како је у наше дане на Светој Гори један брат, радећи у кухињи, за петнаест минута стекао и изгубио дар Исусове молитве (Преподобни Пајсије Светогорац (1924-1994).)

Прича савременог светогорског старца: „Једном сам отишао у једну келију да се тамо спремам за храмовну славу. Старац келије био је брз човек, и није било могуће пратити га у послу. Стално ми је викао: "Буди бржи!" Не спавајте у покрету! Бегом, бегом! Због тебе, успавана мушице, четрдесет људи ће остати гладно!..”

Нисам могао да издржим такав стрес, али сам се трудио да све радим са великом посвећеношћу и показао послушност према старцу. И одједном, у овом кухињском чаду, Исусова молитва је ушла у моје срце, и она је сама, без мог труда, почела да изговара молитву. О, какву сам радост осетио! Не могу да је опишем. Моје срце је изговорало молитву, а небеско благоуханије је излазило из мојих уста.

А све се то догодило зато што сам показивао послушање – посебно не свом старцу, него монаху кога сам једва познавао. Тако дође благодат Божија и покри ме. Ова благодат је била у мени око 15 минута. Наставио сам да радим, а старац келије ништа није приметио. Одједном је утрчао други брат и грубо ме упитао:

- Јеси ли ти, тај-и-та, украо мој тигањ?

 - Хајде, губи се одавде, бесомучниче! Који сам ја тигањ од тебе украо? Гушимо се од посла овде! – одговорио сам оштро.

Чим сам ово рекао, то је то: молитва у мени је нестала. Сутрадан сам отишао код оца Јефрема Катунског и испричао му шта ми се догодило. Он је одговорио:

- Чедо моје, то те је осенила благодат Духа Светога, али ниси је био достојан, ниси се удостојио да она остане у теби, јер имаш гордост. Да си у том тренутку на братову грубост одговорио: „Извини, брате, узео сам ти тигањ“, чуо би демона како бежи од тебе, гунђајући. Овог брата је послао зли, и Бог је допустио да се догоди искушење, желећи да испита да ли си достојан да молитва обитава и живи у теби.

Извор: Извод из трећег тома „Новог светогорског патерикона”, М., Орфограф, 2017, стр. 221-223.

Превод: „Борба за веру“

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 08 јун 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.