header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Делегација Срба са Косова разговарала са Патријархом Иринејом Штампај Е-пошта
четвртак, 18 март 2010

Ивановић: Вратити функцију Артемију

 БЕОГРАД - Председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић затражио је данас да Сабор Српске православне цркве (СПЦ) одлучи да владика Артемије буде враћен на место епископа рашко-призренске епархије

Ивановић је изјавио да је делегација Срба са Косова разговарала са поглаваром СПЦ патријархом Иринејем.

Речено нам је да ће одлука зависити од става владике Артемија, изјавио је Ивановић.
Он је на конференцији за новинаре рекао да је владика Артемије "изолован", да су му "суспендована верска и људска права" и оценио да је СПЦ "најјачи стуб државе Србије на Косову".

Покушај дисквалификације и сатанизације владике Артемија угрожава опстанак Срба на Косову, константовао је Ивановић.

Игор Војиновић из Народног покрета Отаџбина је изјавио да је на Косову "ситуација очајна, и то у време васкршњег поста".

"Са свих страна су напали на СПЦ у рашко-призренској епархији. Иза тога као да стоји идеја римског папе да се уништи СПЦ, направи православна црква Србије, некаква косовска православна црква, црногорска православна црква, хрватска православна црква, македонска православна црква или војвођанска православна црква", рекао је Војиновић.

Он је изјавио да се "спрема увођење западног обреда на подручје рашко-призренске епархије".

У епархији никада није била гора ситуација, оценио је Војиновић.

 

СУБОТИЧКОМ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР

БЕОГРАД - Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду продужило је за још два месеца притвор директору Грађевинског центра Епархије рашко-призренске "Раде Неимар" Предрагу Суботичком, изјавила је данас Тањугу портпарол суда Душица Ристић.
Притвор му је продужен због опасности да би могао да понови кривично дело, да утиче на саучесника (протосинђела Симеона Виловског, који је прошле седмице ухапшен у Солуну) и свеодке који треба да буду саслусани у току истраге, као и због висине запрећене казне за кривично дело за које се терети, навела је Ристићева.

Виши суд у Београду води истрагу против Суботичког и протосинђела Симеона Виловског због сумње да су незаконито присвојили 350.000 евра намењених реконструкцији манастира.

Суботички је у притвору од 17. фебруара, док је Виловски у петак ухапшен у Солуну, по потерници срспког Интерпола, где чека одлуку о изручењу Србији.

Саслушање првих сведока у истрази против Суботичког и Виловског заказано је за 31. март, а међу њима је и благајник Епархије рашко-призренске Миливоје Марковић.

Тужилаштво тврди да је Виловски давао "усмене налоге Марковићу да из епархијсле касе Суботичком исплаћује новац, који је правдан радовима на реконструкцијама, а осумњичени су га заправо трошили за себе".

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=173881&title_add=Ivanovi%C4%87%3A%20Vratiti%20funkciju%20Artemiju&kword_add=vladika%20artemije%2C%20vladika%20atanasije

 

+++

 

Конференција за штампу делегације Срба са Косова у Медија центру 18.3.2010.

http://www.mc.rs/code/navigate.asp?Id=4&eventId=7403

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 88 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.