header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хрватски председник осудио изјаве иницијатора ХПЦ Штампај Е-пошта
петак, 19 март 2010

Јосиповић осудио изјаве иницијатора ХПЦ

18. март 2010. | 19:03 | Извор: Танјуг

ЗАГРЕБ -

Председник Хрватске Иво Јосиповић осудио је, у писму упућеном данас епископу Далматинске епархије СПЦ, владики Фотију, изјаве иницијатора оснивања Хрватске православне цркве, истакавши да такве изјаве могу бити схваћене као позив на нетолеранцију и нетрпељивост.

Јосиповић је у писму истакао да се покретач те иницијативе Иво Матановић, "у намери оснивања и регистровања Хрватске православне цркве као верске заједнице", позива на континуитет с Хрватском католичком црквом утемељеном у јуну 1942. године, на иницијативу Анте Павелића, у време НДХ", пренела је Далматинска епархија СПЦ.

"Због позивања на усташки режим и негативне конотације које Хрватска православна црква носи из тог раздобља, провокативне и неодмерене изјаве председника Хрватске православне заједнице могу бити схваћене као позив на нетолеранцију и несношљивост према другим православним верским заједницама у Хрватској, па и у ширем друштвеном окружењу", истакао је председник Хрватске.

Јосиповић је навео да се у члану 3, ставу 1 Закона о правном положају верских заједница наводи да "верске заједнице у ширењу вере и другом свом деловању не смеју ширити нетрпељивост и предрасуде према другим верским заједницама и њиховим верницима или другим грађанима".

Председник Хрватске упозорио је да се из Матановићевих изјава може видети тако нешто и да је то "непримерен говор у земљи у којој, упркос ратним страдањима, екуменски дух није сасвим заборављен".

"Уверавам Вас да ћу се увек залагати за поштовање људских права и закона који важе у нашој домовини, па тако и у овом случају који Вас је оправдано узнемирио", нагласио је Јосиповић.

Далматинска епархија СПЦ осудила је намеру за оснивања ХПЗ, а владика Фотије је затражио од председника Јосиповића да учини шта може да се зауставе активности око оснивања те цркве, с обзиром на њено лоше значење у прошлости и њену повезаност с геноцидом над Србима, Јеврејима и Ромима.

 

http://www.rtv.rs/sr_lat/region/josipovic-osudio-izjave-inicijatora-hpc_179324.html

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 март 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.