header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Артемије на суду 21. априла? Штампај Е-пошта
уторак, 13 април 2010

13. 04. 2010. 22:27h | Р. Лончар - Вести

Владика Артемије на суду 21. априла?

        Епископ рашко-призренски Артемије, који је привремено разрешен са дужности због сумњи у финансијске малверзације у тој епархији, требало би да 21. априла сведочи на суду у Београду у процесу против својих најближих сарадника.

Владика Артемије требало би да се, како се незванично сазнаје, појави у процесу против притвореног Предрага Суботичког, челног човека Епархијског градитељског центра "Раде неимар", и архимандрита Симеона Виловског о чијем изручењу тек треба да одлуче правосудни органи у Грчкој.

Суботички и Виловски се сумњиче за проневеру 350.000 евра црквеног новца. Виловски је иначе после хапшења у Солуну пуштен на слободу уз обавезу да се у одређеном временском периоду јавља надлежним институцијама док грчко правосуђе не одлучи да ли ће га изручити.

У Београду је у уторак одржана седница Светог архијерејског синода СПЦ, али после састанка није саопштено о чему је било речи, нити да ли је црквена влада за предстојећи Свети архијерејски сабор прецизирала дневни ред.

На заседању Светог архијерејског синода СПЦ 26. априла требало би да се разматра и извештај синодске комисије која ради на испитивању материјалног пословања Епархијерашко-призренске, будући да је због сумњи у малверзације најближих сарадника владике Артемија Радосављевића, он привремено разрешен са дужности епископа рашко-призренског.

Мада је на званичном веб сајту Епархије рашко-призренске најављено да је и привремени администратор те епархије владика Атанасије Јевтић позван на седницу Синода након данашњег састанка црквене владе, у Патријаршији СПЦ није било могуће доћи до потврде да ли је владика Јевтић био присутан, али ни до сазнања да ли се Синод бавио актуелном ситуацијом у Епархији рашко-призренској.

Раније је официјелна епархијска информативна служба најавила да ће се уочи Синода одржати састанак синодске комисије за испитивање стања у Епархији рашко-призренској због чега су, према њиховим наводима, у Београду од понедељка владика Атанасије Јевтић и викарни епископ Теодосије Шибалић.

Према званичном епархијском саопштењу, боравак у Београду Јевтић је искористио да на Клиничком центру обави и контролни преглед крвних судова ногу, чиме су посредно демантоване спекулације да је владика Атанасије у недељу увече примљен у болницу у Нишу, одакле је после указане помоћи пребачен у Београд због тробожњих озбиљних здравствених тегоба.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/44722/Vladika-Artemije-na-sudu-21-aprila

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.