header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Подносиоци петиције онемогућени да је предају Штампај Е-пошта
понедељак, 26 април 2010

Почео Сабор СПЦ: Одлука о Артемију

26. април 2010. | 03:50 → 16:04 | Извор: Танјуг

БЕОГРАД -

 "Почињемо Сабор са молитвом да у свему буде како то Господ жели и благосиља, у славу Божју и на добро наше Цркве и целог православног народа", рекао је данас у Саборној цркви патријарх српски Иринеј.

"Нека Господ благослови наш рад и да буде у свему по вољи Божјој и оца нашег духовног светог Саве", рекао је патријарх после саборне литургије учесника архијерејског Сабора и молитве призива Светог духа којом се уобичајено означава почетак заседања највишег тела СПЦ.

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј, који је први пут предводио молитвени део Сабора и који ће у Српској патријаршији председавати заседањем, нагласио је у беседи да је почетак скупа означен заједничком духовном свечаношћу у цркви Светог архангела Михајла и заједничком молитвом архијереја, свештенства и верног народа.

Са патријархом је служило 34 архијереја у присуству још пет владика чланова Сабора, што представља велику већину, од укупно 45 владика, којом почиње овогодишње редовно пролећно заседање.

Међу владикама су били и сви представници Епархије рашко-призренске и косовско метохијске, епископ Артемије, викарни епископ липљански Теодосије и привремени администратор умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Очекује се да радни део Сабора у коме ће учествовати и представници свих епархија СПЦ из земље, укључујући и представнике две архиепископије СПЦ, Цетињске и Охридске, треба да почне у послеподневним часовима утврђивањем дневног реда који предлаже Синод, а усвајају учесници заседања.

Предлози утврђени прошле среде, на последњој седници Синода пред заседање Сабора, нису познати јавности, али се очекује да ће главна тачка бити ситуација у Епархији рашко-призренској због финансијских прекршаја у пословању због чега је подигнута оптужница против заменика владике Артемија и игумана манастира Бањска архимандрита Симеона (Виловског).

Очекује се извештај финансијске комисије која је задужена да испита висину финансијских проневера и других прекршаја наведених у оптужници.

Сабор ће расправљати и о канонској одговорности епископа Артемија који, према званичним саопштењима Синода, није поштовао неке одлуке Сабора.

 

Подносиоци петиције онемогућени да је предају

Представници монаштва, свештенства и верног народа из целе Србије онемогућени су данас да на портирници Српске патријаршије предају отворено писмо са 14.643 потписа којима се тражи враћање владике рашко-призренског Артемија на епархијски трон.

Предавање петиције онемогућили су припадници полиције који су, према сопственом казивању, то учини на захтев Сабора Српске православне цркве (СПЦ).

Неколико десетина монаха, свештеника и верника окупило се испред патријаршије захтевајући заштиту православља од екуменизма и унијаћења.

Учесници овог скупа и потписници петиције најавили су свакодневне мирне протесте испред патријаршије који су, како кажу, почели данашњем окупљањем.

Организатор протеста је иницијативни одбор Светосавског народног покрета.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/poceo-sabor-spc:-odluka-o-artemiju_185605.html

 

+ + +

     26. 04. 2010. 16:54h 18:38h | Вестионлине

 

Полиција спречила монахе да предају петицију Патријаршији

Предавање петиције онемогућили су припадници полиције који су, према сопственим речима, то учини на захтев Сабора Српске православне цркве.

Око 50-ак монаха, свештеника и верника окупило се испред Патријаршије захтевајући "заштиту православља од екуменизма и унијаћења“.

Након што их је полиција онемогућила да предају петицију, они су најавили свакодневни долазак до завршетка вишедневног заседања Сабора и уручења апела чији су иницијатори били и већина монаха и епархије Рашко-призренске.

Међу окупљенима била је и Косара Гавриловић (87) из Вашингтона која је последње две године била преводилац владике Артемија у Грачаници, а доласком администратора владике Атанасија Јефтића отказано јој је гостопримство.

Претходних година она је свим владикама који су долазили у САД била преводилац приликом званичних сусрета у америчкој администрацији.  

Долазећи на седницу Сабора СПЦ, један од епископа који је видео окупљене испред зграде Патријаршије и кордон полиције незванично је рекао новинарима да ће предложити да Сабор одреди једног владику или трочлану епископску делегацију да прими петицију како се не би настављала, како је рекао, брука и срамота да српска полиција чува српске владике и свештенство од њиховог верујућег народа.  

Петиција је потписивана од 8. априла у 10 градова широм Србије и на Косову и Метохију.

Организатор протеста је иницијативни одбор Светосавског народног покрета.

Свети архијерејски сабор СПЦ почео је данас пролећно заседање на коме би, како се очекује, главна тема требало да буде "случај владике Артемија" који је због, како се тврди, финансијских малверзација привремено удаљен са епархијског трона, а за привременог админситратора рашко- призренске епархије постављен је епископ Атанасије.

Седница Сабора СПЦ почело је данас око 17 сати.

У раду Сабора СПЦ учествује свих 45 епископа из земље и дијаспоре, а право одлучивања приликом доношења одлука има 36 активних епископа јер викарни епископи (помоћници) немају право гласа као ни пензионери.

Одлуке се доносе надполовичном већином, са 19 гласова.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/48279/Policija-sprecila-monahe-da-predaju-peticiju-Patrijarsiji

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.