header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митроп. мински Филарет: Одлучнији кораци у правцу постизања "пуног јединства" са Римом Штампај Е-пошта
среда, 19 мај 2010

Нова заинтересованост руског православља за унију са Римокатоличком црквом

Руски високодостојник, близак патријарху Кирилу, изјавио је прошле недеље у Риму да је ''дошло време да се предузму одлучни кораци у правцу пуног јединства'' између руског православља и Римокатоличке цркве

Пол Гобл (Paul Goble)

Руски високодостојник, близак патријарху Кирилу, изјавио је прошле недеље у Риму да је ''дошло време да се предузму одлучни кораци у правцу пуног јединства'' између руског православља и Римокатоличке цркве. Последњи показатељи упућују на то да Кирил, за почетак, жели много ближе везе са Ватиканом него било који од његових претходника.

Говорећи о сусрету православних и римокатоличких великодостојника и званичника, патријарашки егзарх Белорусије, митрополит Минска и Слутска Филарет, изјавио је да ''јединство ставова'' двеју цркава ''по многим питањима'' заправо значи да је ''дошло време да се предузму одлучни кораци у постизању пуног јединства''.

Филаретове речи су пренете од стране Ватикана и преведене на руски језик у ''Сибирској католическој газети'' која се фокусирала на његов позив на предузимање ''заједничких корака ка јединству'', и која је такође пренела да се он нада да ће ускоро доћи до сусрета патријарха Кирила и папе Бенедикта XVI.
sibcatholic.ru/2010/05/07/nastalo-vremya-predprinyat-sovmestnye-shagi-k-edinstvu/

Новине су такође известиле да ће касније, током месеца маја, Ватикан бити домаћин ''Дана руске културе и духовности'' на кома ће, између осталог, бити изведена музика коју је компоновао митрополит Иларион Алфејев, начелник Одељења за спољње послове (положај који је Кирил заузимао дуги низ година пре свога уздизања на трон патријарха).

Од када је постао патријарх, Кирил је повремено изјављивао да је заинтересован за ближе односе са Ватиканом и да би две цркве требало да сарађују у супротстављању секуларизму и модернизму у Европи и другде. Он и његови сарадници су наговестили да конзервативног немачког папу виде као некога с киме могу да раде.

Колико је у ствари свака страна спремна да настави са напорима да би превазишла поделу која траје скоро хиљаду година, ипак остаје далеко од јасног. Кирил се суочава са опозицијом у Православној Цркви од стране оних који верују да је екуменизам лош, чак и ако многи посматрачи мисле да патријарх има користи од васпостављања таквих веза.

И папа се такође суочава са унутрашњом опозицијом из Курије, као и од стране многих католика који су сумњичави по питању руских намера према католицима, а посебно према унијатским групама на истоку које такође гледају на православне ставове по питању различитих теолошких и моралних питања као на проблематичне.

Према томе, врло је могуће, као што један религијски портал насловљава свој извештај о Филаретовим погледима, да су митрополитове речи пре извесна форма ''црквене љубазности'' него правог помака у односима, посебно због тога што их православни сајтови нису пренели на исти начин. www.religiopolis.org/news/474-tserkovnyj-polites-ili-intermedija-k-vossoedineniju.html

Извор: http://politicom.moldova.org/news/russian-orthodoxys-new-interest-in-unity-with-roman-catholic-church-209020-eng.html

http://www.svetosavlje.org/vesti.php?action=fullnews&showcomments=1&id=984

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 мај 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.