header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа Бенедикт XVI: Европа треба дисати пуним плућима Истока и Запада Штампај Е-пошта
недеља, 23 мај 2010
21/05/2010 18.17.15

Europa treba disati punim plućima

Papa Benedikt XVI sa metropolitom

Hilarionom

            Učinimo da Europa diše punim plućima Istoka i Zapada – poželio je Benedikt XVI. na svršetku sinoćnjeg koncerta u dvorani Pavao VI. koji je u njegovu čast ponudio moskovski patrijarh i cijele Rusije Kiril I. Koncert je održan na svršetku „Dana ruske kulture i duhovnosti u Vatikanu“, a upriličen je u suradnji Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Vijeća za kulturu. Ruski orkestar, sinodski zbor iz Moskve i puhački orkestar iz Sankt Peterburga između ostalih izveli su skladbe metropolita Hilariona, predsjednika Odjela za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata, koji je pročitao poruku patrijarha Kirila I.

Gubljenje pamćenja, to je opasnost koja prijeti europskom svijetu – ustvrdio je Papa – opasnost da zaboravi i napusti izvanrednu baštinu koju je potaknula i nadahnula kršćanska vjera, kostur ne samo europske kulture. Kršćanska je vjera u svojim raznim očitovanjima surađivala s kulturama i umjetnostima, hranila ih i nadahnjivala, potičući i promičući kreativnost i ljudski genij – istaknuo je Benedikt XVI. Kršćanski su korijeni i danas živi i plodni na Istoku i Zapadu, oni mogu i moraju nadahnuti novi humanizam, novo razdoblje istinskog čovječjeg razvoja, kako bi se učinkovito odgovorilo na brojne, katkada ključne izazove s kojima se naše kršćanske zajednice i naša društva sučeljavaju, prije svega sa sekularizacijom, koja zanemaruje Boga i njegov plan, niječe ljudsko dostojanstvo u društvu koje se ravna prema egoističnim interesima.

Stoga je Papa pozvao da se omogući Europi disati s punim plućima, vrati duša ne samo vjernicima, nego i svim narodima kontinenta, promiče povjerenje i nada, ukorjenjujući ih u tisućgodišnjem iskustvu kršćanske vjere. U ovome trenutku ne može manjkati dosljedno, velikodušno i odvažno svjedočenje vjernika da skupa gledamo u zajedničku budućnost, kao vrijeme u kojem će biti priznata sloboda i dostojanstvo svakog muškarca i žene kao temeljne vrednote, i u kojem će biti vrjednovano otvaranje Transcendentalnome, Bogu, a iskustvo vjere kao sastavna dimenzija osobe – kazao je Benedikt XVI.

U glazbi se već ostvaruju sučeljavanje, dijalog i suradnja između Istoka i Zapada, između tradicije i modernosti. Potrebno je jedinstveno i skladno viđenje Europe, jer bi bez svijesti o dubokim i zajedničkim kulturnim i kršćanskim korijenima današnja Europa bila kao bez duše, a to bi bilo suženo i djelomično viđenje – ustvrdio je Papa. Zahvaljujući na ruskome jeziku nazočnima i organizatorima koncerta, Papa je izrazio veliku zahvalnost patrijarhu Kirilu, a zahvalio je metropolitu Hilarionu na njegovu trajnom ekumenskom zauzimanju, izražavajući posebnu želju da nas hvala Gospodinu i zauzimanje za napredak mira i sloge između naroda sve više združuju i učine da rastemo u suglasju nakana i u skladnome djelovanju.

Patrijarh Kiril je u poruci, koju je pročitao metropolit Hilarion, podsjetio na evangelizacijski prinos ruske kulture, naročito u godinama progona Crkve i državnoga ateizma, a koncert je nazvao važnim događajem u povijesti kulturnih razmjena između naših Crkvi. Katolici i pravoslavni moraju zajedno djelovati kao saveznici, a ne kao suparnici, nastavio je Hilarion, potvrđujući da zajednička obrana vrednota, poput obitelji i života, od začeća do prirodne smrti, može pomoći Europi da iziđe iz „jako ozbiljne krize identiteta“ kroz koju prolazi.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=394762

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.