header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хочевар: Папа долази у Ниш 2013. године Штампај Е-пошта
недеља, 23 мај 2010

Надбискуп Хочевар и бискуп немет најављују

Папа долази у Ниш 2013. године

          Београдски надбискуп Станислав Хочевар и зрењанински бискуп др Ласло Немет потврдили на дводневној бискупској конференцији у Зрењанину да су у Нишу започете припреме за обележавање 1700. годишњице Миланског едикта, и да очекују да на прослави 2013. у Нишу присуствује папа Бенедикт XVI.

Миланским едиктом је 313. године цар Константин увео слободу вероисповести и прекинуо прогон хришћана у Римском царству.

У разговору с новинарима Хочевар и Немет су јуче потврдили да су о папиној посети већ започети полузванични разговори, те да раније изјаве његове светости Иринеја, док је био на епископској катедри у Нишу – да би папин долазак са посебним разлогом СПЦ поздравила – дају огромну наду да ће до посете папе Бенедикта XVI доћи. Међутим, како је потврђено за „Блиц недеље“, став папе и Ватикана је да поглавар Римокатоличке цркве не долази у неку државу уколико већинска црква није сагласна с том посетом. Дакле, потребно је да поглавару Римокатоличке цркве већинска црква – СПЦ, из протоколарних разлога упути позив.

Позив папи да посети нашу земљу у неколико наврата упутила је наша држава, наводе они. Последњи пут то је то средином новембра учинио председник Борис Тадић.

До сусрета поглавара Српске православне цркве и Римокатоличке умало није дошло приликом папине посете Бањалуци 2003. године. То је, како наводе, неколико година касније у једном интервјуу потврдио и објаснио владика шабачки Лаврентије. Међутим, локални организатори направили су грешку и прославу су заказали у католичком самостану у којем је у Другом светском рату убијено неколико стотина Срба.

Милански едикт је писан за цео хришћански свет, који се седам и по векова касније поделио на источну православну и западну римокатоличку цркву. Зато је на прославу датума значајног за све хришћане незаобилазно позвати и Римокатоличку цркву.

– Ако до тог сусрета дође, то не би треба сводити на православно-католички сусрет, а још мање на српско-ватикански, јер он је општехришћански – изјавио је раније верски аналитичар Живица Туцић.

Наши саговорници из Међународне бискупске конференције у контекст екуменских веза између источних и западних цркава и папине посете Нишу доводе прексиноћни концерт који је Московска патријаршија приредила у сали за папску аудијенцију у Ватикану, поводом пет година од избора Бенедикта XVI на чело Римокатоличке цркве. Папа је тим поводом, подсећају, изјавио да „хришћански корени Европе треба да побуде нови хуманизам“ и на руском је захвалио за концерт. Шеф дипломатије Руске православне цркве Митрополит Иларион је рекао да је управо тај концерт „догађај од великог значаја у историји културне размене православне и католичке цркве“. Такође, наши саговорници цитирају јучерашње речи владике Илариона да је „могућ сусрет Бенедикта XVI и патријарха московског и целе Русије Кирила“.

Иначе, односи Ватикана и Руске православне цркве годинама су били затегнути, међутим, с доласком нових људи на трон у Ватикану и Москви односи се постепено открављују.

 

Размена ставова

У Зрењанину је прексиноћ завршена дводневна међународна бискупска конференција „Ћирило и Методије“ на којој су представници римокатоличких бискупија са подручја Србије, Црне Горе и Македоније, егзарси гркокатоличких цркава из наше републике и Македоније и представник Ватикана у Београду разговарали о актуелним питањима верског живота.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/190579/Papa-dolazi-u-Nis-2013-godine

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.