header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": Братство Црне реке данас колективно напушта ЕРП Штампај Е-пошта
среда, 02 јун 2010

Манастир неће опустети

Аутор: Ј. Т.

          Црна Река, Београд - Братство Црне Реке потврдило је за наш лист да ће данас, после празничне литургије у спомен светог цара Константина и царице Јелене колективно напустити овај средњовековни манастир код Рибарића и Епархију рашко-призренску (ЕРП). Они ће данас саопштити и где ће убудуће живети.

Како је објашњено Данасу, у манастиру ће да не би потпуно запустео, до примопредаје манастирске имовине новој Епархијској управи остати два монаха, економ и благајник. Монаси Црне Реке, њих 20-ак су, појединачно и саборно званично затражили канонски отпуст из ЕРП у којој, како објашњавају, „из духовних разлога“ не могу више да остану после разрешења дужности управљања овом Епархијом владике Артемија.

У седишту ЕРП нашем листу јуче је речено да црноречки монаси нелегално напуштају Епархију, нико их не тера, а нови администратор митрополит Амфилохије не даје канонске отпусте, тако да данас не може бити ни званичне примопредаје манастира. Званична Информативна служба ЕРП је саопштила да их је митрополит Амфилохије упозорио братство да „самовољно напуштања манастира, по Уставу СПЦ, неизбежно повлачи канонску одговорност пред Црквеним судом“.

Како је Данасу речено у седишту ЕРП, Црна река је власништво СПЦ и свакако неће запустети, јер ће Епархијска управа именовати ко ће бити надлежан за њу и одредити монахе који ће обезбедити нормалан живот овог манастира.

Братство Црне реке раније је саопштило да ће и „без канонског отпуста 3. јуна колективно напустити манастир“ и да ће „прихватити сваку казнену меру црквених власти, не одвајајући се од тела Цркве“.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/manastir_nece_opusteti.55.html?news_id=191859

Последњи пут ажурирано ( петак, 04 јун 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.