header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Правда": Духовни сирочићи - стадо без пастира Штампај Е-пошта
понедељак, 14 јун 2010

ДУХОВНИ СИРОЧИЋИ

         Угледни књижевници и професори из Србије, Америке и Француке потписали су Прозбу за удомљење монаштва. Они су овом приликом упутили молбу епископима да учине све „да не пропадне ниједан од оних малих" који сада напуштају манастире Епархије рашко-призренске, трагајући за новим монашким домом, већ да их приме под владичански омофор - каже се у прозби.

- Оно што нису успеле да ураде хорде шиптарских терориста, урадила је једна сурова синодска одлука, у потпуности противна Светом предању и учењу СПЦ. Монашке збегове покренула је одлука Синода да забрани епископу Артемију духовно руковођење својим верним чедима. Монаси, монахиње и искушеници одлазе из царских и краљевских лаври, најплоднијих духовних расадника СПЦ, решени да иду тамо где им је духовни отац. Непромишљена одлука Сабора, којом се владика Артемије разрешава управљања епархијом, унела је смутњу међу монаштво и верујући народ - наводи се у прозби и додаје да је одлуку о умировљењу на окупираној територији пратила друга, не мање исхитрена забрана, да владика одабере манастир на КиМ у коме би остао.

- Та забрана је монаштво и верујући народ сасвим онеспокојила. Сва њихова кривица састоји се у томе што не желе да буду духовни сирочићи и без оног који их је призвао у манастирске пустиње. У време трагичног разарања свих националних установа, када нам пред очима нестају војска, просвета, здравство, правосуђе, привреда, сва заоставштина наших предака, не смемо да изгубимо и ово велико монашко стадо, бранећи им слободу на нераскидиву духовну везу. У светом задатку удомљења избеглог рашкопризренског монаштва, чији ће број превазићи укупан број монаха и монахиња појединих помесних цркава, немамо право на страх, малодушност и одуговлачење - закључује се у апелу.

Потписник прозбе, професор и аутор „Животописа владике Артемија", Слободан Костић, рекао је да монах у најмањем значи исто што и изузетан специјалиста у медицини.

- Расадник нашег монаштва, манастир Црна Река је затворен, а када се угаси главни извор и мањи пресуше. Сада се то дешава и са другим манастирима, све због осуде оклеветаног владике Артемија, осуђеног без суда. Тиме је начињена у новије доба највећа штета за СПЦ, у намери да се, као још једина преостала угледна институција, осуди и поруга - објаснио је Костић.

Професор Драгиша Бојовић је истакао да је овај апел потписао у нади да би он могао да утиче на доношење будућих одлука у СПЦ.

- Одлуке не морају бити само казнене, оне морају уважити доста драматично стање на простору Рашко-призренске епархије, након својеврсног егзодуса њеног монаштва. Требало би пронаћи решење у духу признавања објективне одговорности свих страна, а не тражити кривца. Проблем је већи из дана у дан, а мора се имати у виду и чињеница да је верујући народ КиМ одлазио у манастире који сада остају празни - нагласио је Бојовић.

 

Несрећно Косово

Потписник апела, книжевник Душко Петровић казао је да су на КиМ биле и бивају велике несреће, али и да ће их још бити.

- Монаштво је снага која повезује народ на КиМ, и ако монаштво оде, отићи ће и верујући. Било би зло да оно што нису урадили Турци, фашисти и Броз, урадимо ми. Треба наћи начина да се то избегне. Величина једног човека јесте у томе да призна да је погрешио. Ако наша црква не призна своју грешку, бојим се да ће то личити на католичку будалаштину о папиној непогрешивости - закључио је Петровић.

 

М.К.

 +++

 СТАДО БЕЗ ПАСТИРА

Братства манастира Девине воде, Свети Архангели, Бањска, Богородица Браинска, Сопоћани, Дубоки поток и Сочаница упутила су отворено писмо митрополиту Амфилохију, поводом њиховог данашњег напуштања Рашко-призренске епархије.

- После свих несрећних дешавања у овом мутном, неканонски вођеном процесу смењивања нашег епископа и духовника Артемија, особито након исцрпљујућег и тескобног администрирања овом епархијом умировљеног епископа Атанасија, који је својим поступцима ситуацију довео до усијања и пуцања, монаштво наше епархије остало је као стадо без пастира. И поред свих претњи, наша одлука остаје иста, тако да своје манастире, иако са тешким болом у срцу, данас напуштамо -каже се у писму, и додаје да је монаштво очекивало минимум разумевања и пастирског опхођења према њима.

- Епископа Амфилохија је множина монаштва сматрала, уз владику Артемија, некако другим оцем и пастиром. Нажалост, док је он братији по манастирима обећавао да ће Артемије и даље бити наш духовник, да ће имати његов благослов да богослужи где год хоће, па чак и да монаши искушенике, неминовно након тога стиже му синодско наређење да не сме да духовно руководи. Над нашим духовником и над нама се спроводи својеврсни духовни терор и геноцид, јер нико здраворазуман не може друкчије да схвати и окарактерише овакво поступање Синода - наводи се у писму и тврди да је масовно тражење канонских отпуста природна реакција живог организма монаштва.

- Немогуће је очекивати нормалан и миран наставак нашег монашког живота у епархији из кoje je прогнан наш духовник, будући да у њега имамо поверење. Гоњен је, како читамо у оптужници коју је Синод дотурио, и морално и политички, у жутој и најжућој новини, између осталог и по тачкама уличног и уличарског, а пре свега лажног наклапања и клевета, како су Артемијеви монаси ислеђивали, Бог да сачува! - монахиње Пећке Патријаршије и од њих захтевали храну! Нека је, дакле, јасна свима граница од које нећемо одступити и одрећи се свога оца и духовника - истиче се у писму, и додаје да једино што су након свега тражили је канонски отпуст.

- Пошто се ових дана говори о сређивању стања у нашој Цркви, иако развој ствари у њој говоре потпуно супротно, осим ако рецептура „сређивања" не долази из Вашингтона и Брисела, жарко желимо и надамо се да ће се наћи бар неко одговоран коме би се пожалили и обратили за заштиту. Иако историја наше Цркве не памти да је због одласка без канонског отпуста ико био рашчињен, нама је ова пресуда већ изречена без суда и суђења. Сваку одлуку Црквеног суда прихватићемо одговорно и са смирењем, уколико пастири наше Цркве буду акривијом и судским путем решавали нашу болну ситуацију у којој смо. Заиста, могуће је и да нас рашчините, али не можете да нас рашчовечите - истиче се у писму које је потписало 23 монаха и искушеника.

 

Затварају се косовски манастири

Настојатељ манастира Девине воде, јеромонах Роман Папић, рекао је да верном народу који долази у тај манастир њихов одлазак пада тешко.

- Није нам свеједно што одлазимо, али како ће нас ико другачије чути? Верницима је жао, али нас они разумеју и оправдавају, схватајући ситуацију. Заправо, њима ће бити најтеже, јер практично неће имати у који манастир да одлазе. Од фебруара, када је ово чудо почело да се дешава, нама се манастир напунио гостима и верницима који су стали уз нас - казао је отац Роман, и додао да ће део братства по одласку отићи у Лозницу, где ће сачекати, уколико им буде одобрен, канонски пријем у неку другу епархију.

 

Потврђене пресуде Виловском и Давидовићу

Велики црквени суд Српске православне цркве потврдио је пресуду црквеног суда Епархије будимљанско-никшићке бившем настојатељу манастира Бањска код Звечана, протосинђелу Симеону (световно име Дејан Виловски), којом је лишен свештеничког и монашког чина и искључен из цркве на три године.

Против Виловског се води истрага у Вишем суду у Београду, због сумње да је умешан у финансијске махинације.

Црквени суд Епархије будимљанско-никшићке је раније закључио да је Виловски „немонашким и нецрквеним понашањем, самовољом и непокоравањем црквеним властима, као и ширењем неистина и клевета, нанео штету угледу цркве". Одлука о потврди пресуде је објављена на сајту СПЦ.

Велики црквени суд СПЦ је потврдио и пресуду црквеног суда Епархије будимљанско-никшићке монаху Антонију, бившем сабрату манастира Црна Река у Рашкој области, којом је лишен монашког чина и искључен из цркве на две године. Световно име монаха Антонија је Драган Давидовић.

Одлуке Великог црквеног суда су коначне и извршне, саопштила је Информативна служба СПЦ.

М. Карић

Извор: „Правда“, понедељак, 14. јун 2010.

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 14 јун 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.