header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Не може закон јачега против закона Најјачега Штампај Е-пошта
субота, 03 јул 2010

Душа без страдања ради Господа Христа - њива је непоорана

         Нанесе нас живот у ћутање - тим гласније крикнимо. Како би рекао Св. Јустин Ћелијски, херувимски ревнитељ српски: "Био бих кукавни заробљеник страха и бедни роб неправде ако бих сада ћутао." Много ревности истрошише бесомучно гонећи благочасшће. Дакле, "ко чита, да разуме". Или ће крикнути савест правоверна, светосавска, светониколајевска и светојустиновска, или ће завапити грачаничка трава!

Уколико само замислимо слику, када је разуларена маса урлала: "Распни Га, распни Га!", онда нас не може ни зачудити ни поразити немилосрдност устанка против правдољубивог владике Артемија. Јер... -Ја знам ко сам, и по мржњи бесомучној којом ме злопакосни гоне одвајкада. Но, радујмо се браћо и сестре, заблагодаримо Смислодавцу, славословимо! "Ко не преживи реалност распетог Христа, не може преживети ни реалност васкрслог Христа", подсећа нас свети Авва Ћелијски. Скривена савест целе СПЦ и народа (грчки теолог и академик Јован Кармирис за богомудрог оца Јустина) пише и ово: Душа без страдања ради Господа Христа - њива је непоорана. Страдање је изоре, испретура, припреми за сејидбу. Треба испунити сваку правду у свету; а правда у свету иде на ногама страдања." Верујем да је душа владике Артемија добро избраздана, а да ни ноге правде неће поклекнути. Ко не разуме, нек' отвори св. Јеванђеље. Јер Христова реч је старија од времена и свих људских слабости. "Ако вас мрзи свет, знајте да је Мене омрзнуо пре вас. Кад бисте били од света, свет би своје љубио, а како нисте од света, него вас Ја изабрах од света, зато вас мрзи свет..." (Јн.15,18); "Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам досао да донесем мир, него мач" (Мт.10,34); "Ово вам кажем да се не саблазните. Изгониће вас из синанога; али долази час када ће сваки ко вас убије, мислити да Богу службу приноси" (Јн. 16,1).

Облагодаћен ум Христов зна да не може закон јачега против Закона Најјачега. Знао је и зна то наш мили владика. Не могу га уплашити они "који јашу велике коње и заседају праведнике".

У контексту екуменског трчкарања, скакутања и грљења, придодаћу још и опаску Небојше Крстића (сада већ житеља Небеске Србије): Прича о екуменизму нам се вешто сервира и подмеће по принципу скуване жабе: жаба се стави у лонац и кува постепено, тј. вода се лагано загрева, тако да жаба неће осетити и неће искочити, јер већ ће се скувати. По  томе закључивању владику Артемија нису могли скувати!

Као што рекох, крикни светосавска савести  или "нећеш бити постојао" (Џорџ Орвел).

Од Господа утврђење у апостолској ревности и смиреноумном расуђивању желим. Амин.

Симона Константиновић

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 84 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.