header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Адвокат Тома Фила лобира за решавање црквеног спора Штампај Е-пошта
уторак, 10 август 2010

Тома Фила лобира за решавања црквеног спора

         Београдски адвокат македонског порекла Тома Фила с групом македонских грађана у Београду формирао је лоби групу која треба да помогне у превазилажењу спора између Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) и Српске православне Цркве (СПЦ), јавила је македонска телевизија Канал 5 телевизија.

Фила је за Канал 5 навео да заједно са македонским амбасадором у Србији, Љубишом Георгиевским, предводи лоби групу формирану у Београду.

У тој групи се налази тридесетак интелектуалаца, дипломата и бизнисмена, који предводе иницијативу, како је навео, да врх СПЦ попушта и дозволи аутокефалност МПЦ-ОА.

Фила, који је и саветник поглавара СПЦ-а Иринеја, сматра да су преговори између двеју црква једини начин за решавање спора.

„Све македонске и српске владике су постали у време бивше Југославије. Они се познају међусобно и зато морају решење да траже у дијалогу”, рекао је Фила.

Он је додао да је Јован Вранишковски озбиљан део спора али је убеђен да се одлука апелационог суда у Македонији који терети Вранишковског за проневеру црквених пара док је био македонски владика, донета да би се компликовали односи пре Илиндана. Тада по традицији македонски државни врх треба да посети манастир Прохор Пчински.

„Уколико је мој преседник одлучио да дође у манастир он би био дочекан с високим црквеним почастима”, изјавио је Фила мислећи на македонског председника Ђорђа Иванова.

Фила има двојно државјанство - македонско и српско, и већ дуже времена ради и живи у Београду.

Македонски архиепископ Стефан није рекао када би евентуално почели преговори између СПЦ и МПЦ.

Он није потврдио спекулације македонских медија да би то могло да буде у октобру.

Он је јуче новинарима рекао да ће се то питање отворити онда када за то дође време.

„Ова летња врућина не дозвољава много путовања. Разговори ће вероватно бити у свежијем времену”, рекао Стефан упитан када би се наставали разговори.

Бета

објављено: 09/08/2010

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Toma-Fila-lobira-za-resavanja-crkvenog-spora.sr.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 10 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.