header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отворено писмо Грешног Милоја митроп. Амфилохију (3240 читања) Штампај Е-пошта
субота, 28 август 2010

Грешни Милоје

АДМИНИСТРАТОРУ РАШКО-ПРИЗРЕНСКОМ Г. АМФИЛОХИЈУ РАДОВИЋУ

- Поводом текста „Митрополит Амфилохије о одбеглим монасима и монахињама...“

(сајт ЕРПиКМ, 24. август 2010.) -

Ваше Високопреосвештенство,

Пре неку годину бивши владика Атанасије Јевтић ми се наругао пежоративном етикетом „патријарх Милоје“, проглашавајући ме (лажући без страха од Бога и стида од људи) бившим удбашом који је чак поповима прислањао пиштољ у леђа.

Сада ми се Ви наругасте као „бившем ревносном комитетлији“ (што, нажалост, заиста бејах - срам ме било!).

Но, хвала Свемилостивом Господу, да сам БИВШИ „комитетлија Титове Компартије“ (са којом сам се, да ли на Вашу жалост?, сукобио и разишао пре готово три деценије, пред препуним Сава Центром и пред васцелом југословенском јавношћу, добивши потом етикету непријатеља. Беше то у време оно кад се ни неки митроносци нису баш претргли у осуди Компартије).

Али, учећи се од Господа Који је и дошао да грешнике спасе; учећи се од Ап. Павла, бившег прогонитеља Христовог Савла; учећи се од светих, а бивших грешница: Марије Египћанке, Пелагије, Евдокије, Теодоре, Таисе; од светих, а бивших грешника: Лонгина, Јакова Посника, Закхеја... разумео сам да човек има право на покајање. (Не знам шта Ви о томе мислите?!?)1

Зато сам се покајао и исповедио са сузама своме духовнику, а и јавно пред родом својим у мојим „Казивањима“, трудећи се да делима исправљам свој грешни живот.

И поред свега, ево ја се и Вама исповедам: кајем се, Високопреосвећени, што сам дозволио да будем слепац код очију, и што сам дозволио да ме воде слепци!2  

Још Вам обећавам: никад више нећу дозволити да ме воде слепци, нити ћу ићи за њима! Чврсто ћу се, с Божјом помоћу, држати Јеванђеља и светоотачког предања. А потомцима мојим накричих да нам је Свети Владика Николај оставио аманет: „Народ не треба да следује својим слепим вођама кад га ови воде путевима лажним и удаљују од Бога и Божјег Закона“.3  И још сам им накричио: „Зато, чељади моја драга, нека  вам увек буде на уму поука Соломонова: Сине мој, ако би те мамили грешници, не пристај“.4

Ваше Високопреосвештенство, још једном Вас молим да ми опростите што сам био „комитетлија“, јер до сада нисам ни знао да исповеђени и окајани грех, уколико га Ви лично не разрешите, није разрешен. Нека би Бог дао да не будем БИВШИ Србин (кано што неки канда јесу).

Признадох јавно о своме животу: боље не умедох, горе није могло5, јер немадох среће да сам безгрешан као Ви и бив. еп. Атанасије.

Дабогда се у Рају видели! - ако ми Ви и бив. еп. Атанасије не би забранили да тамо уопште привирим.

На Велику Госпојину 2010. г. Господње

Грешни Милоје

 

Напомена:

А што се свиња тиче – дадох љубећим срцем све што имадох, а што Бог мени даде, па и свиње, не надајући се да ће чин милосрђа бити предмет Вашег ругања. О том свом поступку сам писао 8. јуна 2010. архијерејском намеснику трнавском (http://borbazaveru.info/content/view/2505/85/).

Руку на срце, да сте Ви били доследни својим ставовима које заступате у тексту „Очинство, оцеубиство и васпитање“, не би данас било ни прогнаних монаха ни њихових прогонитеља. А Ви бисте се уместо мојим бившим свињама, бавили далеко узвишенијим темама.

_______

1 Морам признати да сте Ви последњи човек од кога бих очекивао такве осуде и суспендовање Богом даног права на покајање, јер бејасте љубвеобилни према људима који су били у додиру са Компартијом. Кажу да сте секли колач првоборцу Лулету Исаковићу - Бог да му душу прости!; кажу да сте бранили покајање јм. Кирила (Врге), који скиде мантију и постаде професор марксизма; кажу да сте благословили опело поч. Ђиласу; кажу да сте привели ћивоту Св. Петра Цетињског - Мила као православца који укиде српски језик усред земље Његошеве и поможе Вам свесрдно да избаците оно „српска“ испред речи „Православна Црква“. Међутим, ја не заслужих Вашу милост. Што би рек'о Џ. Орвел: Сви су људи једнаки, али су неки једнакији. Да ли сте променили аршин? Или Вам та мера није иста за све душе хришћанске? - упркос речи Господњој: Каквом мером мерите, онаквом ће вам се и мерити.

2“Што сам више диплома стицао, што сам више одличних оцена добијао, што сам више признања и одликовања сакупљао, што сам на вишим положајима бивао – то сам све дубље тонуо у духовни мрак, у слепило. Ћорав, код очију. Слепац, који је дозволио да га воде слепци: безбожници, људи без Бога, људи без вере, људи без корена, људи без страха Божјег, људи без морала...“ Казивања, Богу у славу, прецима у част, потомцима у аманет, Прво издање, 2005, стр. 12.

3 Казивања, Треће издање, 2010, стр. 212.

4 Исто.

5 Исто, стр. 213.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 04 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.