header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": Нове казне за владику Артемија? Штампај Е-пошта
четвртак, 16 септембар 2010

Нове казне за владику Артемија?

16/09/2010 20:24

Аутор: Ј. Т.

Београд - Спекулације из црквених кругова да је Свети архијерејски синод СПЦ забранио свештенодејство епископу умировљеном рашко-призренском Артемију у седишту Српске патријаршије јуче није било могуће званично потврдити.

Приче о наводним новим казненим мерама „црквене владе“ против владике Артемија поклопиле су се с његовим недавним захтевом Синоду да му се врати „отети“ трон Епархије рашко-призренске (ЕРП). Епископ сремски Василије, чије гостопримство у манастиру Шишатовац владика Артемије ужива од саборске одлуке о трајном разрешењу управе ЕРП и забрани да остане на КиМ, негира спекулације да је због писма свог „госта“ јуче био позван у Синод. Владика Василије каже да није био на јучерашњој синодској седници, него код патријарха српског Иринеја, да због владике Артемија није имао проблеме са Синодом и да ништа не зна о његовом наводном кажњавању забраном свештенодејства.

У црквеним круговима незванично се тврди да је Синод најављући нове канонске мере, недавно и званично обавестио владику Артемија да је незадовољан окупљањем у Шишатовцу монаштва које је напустило ЕРП и народа, понашањем одбеглог монаштва и позивом који им је владика упутио да се врате у ЕРП. Ове инфомације јуче није било могуће званично потврдити. У Синоду кажу да је то надлежан једино портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј, до којег није било могуће доћи.

Неименовани извор из Синода, преко државне агенције, објаснио да је владика Артемије прихватио и лично потписао одлуку с мајског заседања Светог архијерејског сабора, на коме је већином гласова трајно разрешен дужности епархијског архијереја и практично прешао у мировину. Исти извор истиче да „уколико је владика Артемије сад променио мишљење, то значи да улази у раскол са Црквом“.

Реч „раскол“, иако о томе, према сазнањима нашег листа, на последњем Сабору није расправљано, у последње време помиње се у писмима и саопштењима чланова Синода - владике бачког Иринеја и привременог администратора ЕРП митрополита црногорско-приморског Амфилохија који је недавно, како преносе медији, најавио да ће за новог епископа рашко-призренског предложити садашњег викара те Епархије епископа липљанског Теодосија. 

 

Без реакције СПЦ

СПЦ за сада није званично реаговала поводом захтева владике Артемија да се врати на чело ЕРП и најаве да се „упротивном од сада па убудуће ослобађа осећаја сопствене кривице због ранијих повиновања, јер је у Цркви и пред Богом доживотни канонски архипастир ЕРП“.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/nove_kazne_za_vladiku_artemija.55.html?news_id=199515

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.