header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Данас": За сада ни један поглавар Помесних Цркава није потврдио долазак на устоличење Патријарха Штампај Е-пошта
петак, 17 септембар 2010

На устоличење патријарха само аутобусом и са свештеником

Аутор: Ј. Тасић

Београд - Српска православна црква позвала је јуче вернике који желе да 3. октобра присуствују свечаном устоличењу патријарха српског Иринеја у Пећкој патријаршији да „то не чине приватним превозом, него да се јаве својим парохијским свештеницима, који су већ добили потребна упутства за организацију одласка у Пећ“. Одлазак на патријархово свечано устоличње „могућ је само аутобусима и под условом да у сваком аутобусу свештеник буде вођа пута“, саопштила је јуче Информативна служба СПЦ.

Удружење за повратак расељених грађана са КиМ позива све православне вернике у Србији, посебно косовске Србе да масовно присуствују устоличењу у Пећкој Патријаршији. У сарадњи са Министарством за КиМ ово удружење је, како је саопштено, обезбедило аутобуски превоз до Пећи.

Милан Букумировић, председник Главног одбора овог Удружења, изјавио је за Данас да се одлазак прогнаних Срба с КиМ у Пећку патријаршију организује у координацији са СПЦ.

У Министарству за КиМ нашем листу објашњено је да и они сарађују с Српском патријаршијом у организацији патријарховог устоличења, а да је њихов посао да административно организују полицијску пратњу свима који им се с таквим захтевом обрате. Захтеви се прослеђују Еулексу који одлучује да ли ће и какву пратњу обезбедити на терену.

Из седишта СПЦ јуче је саопштено да све припреме за „овај свечани чин теку по плану и да су свој долазак до сада потврдили многи гости који су позвани, како из земље тако и из иностранства“. Поједини београдски медији тврде да ће устоличењу у Пећкој патријаршији уместо позваних поглавара свих помесних православних цркава присуствовати делегације епископа, као и да неће бити страних државника.

Како Данас незванично сазнаје, СПЦ је позвала поглаваре свих православних цркава, али за сада ниједан није потврдио долазак. На листи позваних државних званичника су, између осталих и представници бивших југословенских република. У црквеним изворима спекулише се да је под знаком питања и присуство дела дипломатског кора. СПЦ је, како се тврди, упутила позив свим акредитованим амбасадорима у Србији, а државе које су признале самопроглашену косовску независност имају амбасаде и у Приштини. Свети архијерејски синод је већ једном отказивао свечано устоличење патријарха Иринеја у Пећкој патријаршији, које је било најављено за 25. април, правдајући се кратким роком за „адекватну организациону и логистичку припрему овог значајног духовног догађаја, као и потребом да високи гости, домаћи и из света, имају могућност да се одазову“. Патријарх Иринеј званично је ступио на трон светог Саве устоличењем у београдској Саборној цркви 23. јануара, дан после избора за поглавара СПЦ.

 http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/na_ustolicenje_patrijarha_samo_autobusom_i_sa_svestenikom.55.html?news_id=199621

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.